Nový ekologický vůz dokáže i sám zaparkovat

Sdílej
 
Zaparkovat velké auto v současné městském provozu je občas takřka nadlidský úkol. Japonští řidiče však mají nyní možnost parkovat své auto, aniž by se dotkli volantu. Začal se zde totiž prodávat nový vůz, který to všechno zvládne zcela sám. Navíc se jedná o velmi ekologický automobil s hybridním pohonem.

Japonská automobilka Toyota uvedla na domácí trh nový model nazvaný Prius. Jedná se o ekologický vůz s hybridním pohonem, který je poháněný kombinací elektrického a klasického spalovacího motoru.

Foto
S tímto typem pohonu má Toyota velké zkušenosti - jako první na světě uvedla v roce 1997 takové vozy na trh a od té doby jich prodala na 120 000. Společnost očekává, že Prius si najde v příštím roce dalších minimálně 70 tisíc majitelů.
Kromě toho však má tento vůz jeden světový primát, dokáže zaparkovat bez pomoci řidiče. Auto má nainstalované speciální elektronické senzory, které zaznamenají okolní překážky, vyhodnotí situaci a zaparkují auto bezpečně i do velmi těsné mezery.
Vůz je zatím dostupný jen na japonském trhu a jeho cena se v přepočtu vyšplhá přes 600 tisíc korun, a to včetně automatického parkovacího systému.

 

Články odjinud