Sportovní vůz i člun v jednom stroji

Sdílej
 
Britská společnost Gibbs Technologies představila nedávno obojživelné sportovní auto, jako vystřižené z filmů s agentem Jamesem Bondem. Výkonný sportovní kabriolet se během deseti vteřin dokáže proměnit na tryskový člun, který dosahuje vysokých rychlostí i na vodě.

V londýnských docích, kulisách akční scény na rychlých člunech v jednom z filmů s Jamesem Bondem, byl veřejnosti představen vskutku převratných vůz. Aquada Sports Amphibian je sportovním obojživelníkem, který je na zemi poháněný konvenčním způsobem, na vodě zase tryskovým pohonem. Přeměna auta na člun se odehraje během deseti vteřin - kola se zatáhnou do podvozku, přepne se pohon a člun může vyrazit.

Foto
Motor o výkonu 175 koňských sil umožňuje jet automobilu na souši maximální rychlostí přesahující 160 km/h, ve vodě se pak člun řítí až padesátikilometrovou rychlostí. Nejedná se samozřejmě o první obojživelné vozidlo v historii, poprvé byl však použit tryskový pohon, a tak je toto bezpečně nejrychlejší na vodě.

Aquada Sports Amphibian je výsledkem více než sedmileté usilovné práce 70 inženýrů a designerů. První výrobní série by se měla objevit na trhu koncem tohoto roku, kdo si však bude chtít toto unikátní vozidlo koupit, bude muset akceptovat cenu přesahující 7 milionů korun.

 

Články odjinud