Proběhl úspěšný test laserem poháněného letadla

Sdílej
 
Americká vesmírná agentura NASA nedávno úspěšně otestovala prototyp letadla poháněného laserovým paprskem. Tento letoun o rozpětí křídel jeden a půl metru je radiově řízený a kromě pilota navíc nepotřebuje ani žádné palivo. Podle vědců se tak otvírá nová kapitola v dějinách aviatiky.

Vědci z vesmírné agentury NASA provedli v hangáru Marshalova vesmírného centra v Alabamě úspěšný test prototypu bezpilotního letadla, které ke svému provozu nepotřebuje žádné palivo a je poháněné laserovým paprskem. Letoun váží 300 gramů a rozpětí jeho křídel činí jeden a půl metru.

Foto
Princip tohoto revolučního pohonu spočívá v tom, že laserový paprsek vyslaný ze země narazí na povrchu stroje na fotočlánky, které přemění jeho energii na elektřinu a ta pak pohání malý motor, otáčející vrtulí. Stroj tedy může létat, dokud mu je dodávána energie, po přerušení laserového paprsku přistane.
Tento první úspěšný test podobného pohonu ukázal, že obdobné letouny mají budoucnost, a že se tedy dlouholetý vývoj ubíral správným směrem. V budoucnu by tato letadla, která jsou schopna létat bez jakéhokoliv paliva či baterií, měla najít uplatnění ve vědě i v oblasti komunikací. Počítá se, že by mohly nést komunikační vybavení a létat nad městy a poskytovat tak například internetové připojení, televizní signál, signál mobilních sítí a tak podobně. Dále by mohla být využita jako pozorovací zařízení životního prostředí místo drahých satelitů.

 

Články odjinud