Proběhl další ročník přestižního závodu solárních vozidel

Sdílej
 
Letošní mistrovství solárních automobilů napříč Austrálií - World Solar Challenge vyhrál holandský vůz Nuna II, vyrobený ve spolupráci s Evropskou vesmírnou agenturou. Jeho průměrná rychlost v závodě, který se pořádá každé dva roky a jehož délka přesahovala tři tisíce kilometrů, dosáhla téměř 100 km/h.

Již od roku 1987 se pořádá v Austrálii tradiční World Solar Challenge, což je jakési mistrovství světa solárních vozidel. Trať vede z jihoaustralského Adelaide až do Darwinu, přístavu na severním pobřeží kontinentu, a měří 3 010 km vyprahlou australskou krajinou.

Foto
Letošní ročník vyhrál vůz Nuna II, zkonstruovaný týmem studentů z univerzit v holandském Delftu a Rotterdamu, za podpory Evropské vesmírné agentury. Cestu napříč australským kontinentem zvládl za 30 hodin a 54 minut, tedy průměrnou rychlostí 97 km/h, což je nový rekord závodu.

Nuna II vyhrála tento závod již v roce 2001, letos se konstrukční tým vrátil s přepracovanou verzí, která se vyznačovala změněným tvarem a vylepšenou aerodynamikou. Technologický náskok týmu zajišťuje již zmíněná spolupráce s ESA, která dodává ultramoderní solární články, plastové hmoty vyvinuté pro vesmírné lety i vysoce výkonné baterie, stejné jakými je vybavena lunární sonda Smart 1.
Zde si můžete prohlédnou všechny účastníky závodu.

 

Články odjinud