Nejmenší kytara světa poprvé zahrála

Sdílej
 
Vědcům z americké Cornellovy Univerzity se podařilo vyloudit první zvuky na nejmenší kytaru světa. Tento hudební nástroj z křemíku o délce okolo 50 mikrometrů (což je přibližně šířka lidského vlasu), byl vyroben již před šesti lety, teprve nyní se však zdařilo na něj zahrát první akordy.

Vědci z Cornellovy Univerzity postavili v roce 1997 nejmenší kytaru světa. Tento nástroj vyrobený z křemíku má délku přibližně 50 mikrometrů, jeho struny jsou tlusté jeden nanometr a dlouhé deset mikrometrů. Napnuté jsou mezi dva kusy křemíku a jsou schopny vibrovat, tedy i hrát.

Foto
Vědeckému týmu pod vedením Lidije Sekaricové se nyní po šesti letech konečně podařilo poprvé na tento miniaturní nástroj zahrát. K rozezvučení nepatrných strun byl použit laserový paprsek.

Frekvence tohoto zvuku činila 40 Megahertzů tedy mimo slyšitelný rozsah a o 17 oktáv výše než zvuk klasické dřevěné kytary. Vyrobený zvuk byl nesen odraženým laserem a signál byl elektronicky snížen, aby byl slyšitelný i lidským uchem. Protože se laserem dá uvést do pohybu i více strun najednou, vyloudili fyzikové i první akordy.

 

Články odjinud