Blíží se klíčový moment evropské mise k Marsu

Sdílej
 
Britská vesmírná sonda Beagle, která společně s další evropskou sondou Mars Express míří k Marsu, vstupuje do poslední fáze svého letu. V pátek bude tento modul oddělen od své „mateřské lodi“ a vydá se na poslední 3 miliony kilometrů k povrchu této planety, kam by měl dorazit na Štědrý den.

Mars Express a Beagle jsou dvě evropské vesmírné sondy, které mají za úkol prozkoumat podmínky pro potencionální život na Marsu. Do vesmíru byly vyneseny začátkem června ruskou raketou Sojuz a nyní, po půl roce se dostávají do poslední fáze své cesty. V pátek se oddělí Beagle od Mars Expressu a bude směřovat k povrchu rudé planety.

Foto
Beagle nemá vlastní pohonnou jednotku a z Mars Expressu bude "vystřelen" speciálním pyrotechnickým zařízením. Tento okamžik bude klíčový pro úspěch celé mise, musí být totiž vypuštěn nejen správným směrem, ale i adekvátní rychlostí, aby do atmosféry Marsu vnikl pod správným úhlem a na požadovaném místě.

Na povrchu Marsu by měl Beagle přistát na Štědrý den, a pokud nedojde během přistávacího manévru, který ulehčí padáky i speciální airbagy, k nějaké neočekávané příhodě, začne okamžitě hledat důkazy o životě na této planetě, a to jak současném, tak i minulém. Mars Express se zatím navede na oběžnou dráhu kolem Marsu, odkud bude speciálními přístroji hledat pod povrchem planety led, vodu a další, pro život klíčové, chemické substance.
O dalších osudech této mise, vás opět budeme informovat zde na našich stránkách.

 

Články odjinud