NASA na rozdíl od Evropanů na Marsu uspěla

Sdílej
 
Na rozdíl od evropské sondy Beagle 2, která od Štědrého dne, kdy měla přistát na Marsu, stále neodpovídá, se podařilo americkému průzkumnému robotovi Spirit přistát na povrchu rudé planety zcela bez problémů a posléze také odeslat do pozemního řídícího střediska první, zcela unikátní, fotografie této planety.

V uplynulém roce vyslaly své sondy k Marsu s cílem objevit současný nebo minulý život jak americká NASA, tak evropská agentura ESA. Prvně jmenovaná vyslala k rudé planetě postupně dva průzkumné roboty, evropští vědci vypustili sondu Mars Express a přistávací modul Beaglůe 2, který, jak se zdá, však nezvládl přistávací manévr a stále neodpovídá pozemnímu středisku. Existuje však stále naděje, že se kontakt podaří navázat v lednu, kdy se změní dráha mateřské sondy Mars Express.

Foto
Americká mise byla však úspěšnější. Průzkumný robot Spirit, největší vozidlo, jaké kdy bylo vysláno na cizí planetu, přistál zcela bez problémů a podle plánu. Padák a pomocné trysky zvládly šestiminutový sestup atmosférou a robot obalený obřím airbagem poté dopadl na povrch jako míč. K přistání došlo po sedmi měsících letu v neděli v ranních hodinách našeho času v kráteru Gusev, kde bylo podle vědců kdysi rozlehlé jezero.
Spirit vyslal ihned po přistání na Zemi signál, že je v pořádku a následovaly první barevné panoramatické snímky bezprecedentní kvality, které pořídila panoramatická kamera s velkým rozlišením. Nyní vědci pomocí fotografií zjišťují, kudy by se robot se šesti koly měl vydat, až se pokusí o pohyb po planetě, čeká se však na kvalitnější snímky, aby bylo možné sondu nasměrovat mimo nebezpečné krátery a balvany – minimálně týden bude ještě spirit stát na místě.

 

Články odjinud