Hudební formáty blízké budoucnosti

Sdílej
 
Když se před lety objevil hubení formát MP3, znamenalo to doslova revoluci v ukládání hudby. Sklady v relativně slušné kvalitě, tedy datovém toku 128 kbps a výše, zabírají až desetkrát méně místa než klasický CD formát. Nyní je však i MP3 již poměrně zastaralé, a tak se objevují nové, ještě úspornější formáty, které se budou snažit tento nejrozšířenější kodek nahradit.

Formát hudebních souborů MP3, který před několika lety doslova otřásl hudebním trhem, se pomalu ale jistě stává zastaralým. Objevují se tedy nové kodeky, které se budou snažit zaujmout místo tohoto zatím absolutně nejpopulárnějšího formátu. Přestože se ve všech případech jedná o vyspělejší technologie komprimace hudby, budou to mít nástupci MP3 těžké, aby dosáhly stejného rozšíření.

Zatím nejslibněji se jeví kodek OggVorbis. Jedná se o svobodný formát, který je bezplatně dostupný všem k libovolnému použití, neexistují patentová ani jiná omezení. Další výhodu je skutečnost, že se jedná o open source program, tedy, že je jeho zdrojový kód veřejně dostupný, což může ulehčit vývoj dalších verzí, inovací atd. Kvalita hudby je přibližně stejná jako u MP3 – při 128 kbps se blíží CD kvalitě – výsledek je však datově o polovinu menší.

Mezi další kodeky patří například AAC (Advanced Audio Coding), za kterým stojí velké firmy jako AT&T, Dolby, Sony a další. V tomto případě se již jedná o komerční produkt s jasnou licenční politikou, a tak jistě nebude zadarmo. Microsoft zase pracuje na formátu WMA9, který nabízí tři různé druhy komprimace, ten nejkvalitnější zmenší velikost skladby bez jakékoli ztráty kvality o polovinu.

Hudbě na internetu a stále častěji i v domácnostech zatím stále kraluje formát MP3, jeho následovníci jsou jistě vyspělejší a dokonalejší, ale aby dosáhly v budoucnu stejného masového rozšíření, budou se jejich výrobci ještě muset dost snažit.

 

Články odjinud