Nechte svůj počítač modelovat vývoj klimatu

Sdílej
 
Chcete udělat něco pro životní prostředí? Nechte svůj počítač zapnutý i přes noc a o víkendu a zapojte se do nového projektu distribuovaných výpočtů Climate Prediction. Cílem projektu, na kterém spolupracuje několik britských výzkumných institucí, je prozkoumat možné varianty vývoje klimatu v tomto století.

Distribuované výpočty nejsou žádnou novinkou. Na stránkách ABC jsem vás již informovali o projektu Seti@home a Folding@home. V září 2003 byl oficiálně spuštěn další, dlouho připravovaný projekt distribuovaných výpočtů - climateprediction.net. Do něj se zatím zapojilo přes 46 000 uživatelů z celého světa (z toho 269 z České republiky a 39 ze Slovenska). V polovině února 2004 přesáhl počet zpracovaných úloh 17 000.

Foto
Cílem projektu, na kterém spolupracuje několik britských výzkumných institucí, je prozkoumat možné varianty vývoje klimatu v tomto století. Celý projekt je rozdělen do tří etap, z nichž do první se můžete nyní zapojit.
K zapojení do projektu potřebujete především relativně výkonný počítač s operačním systémem Windows (verze pro jiné operační systémy bohužel zatím nejsou k dispozici). Podle autorů projektu je minimální potřebná rychlost procesoru 800 MHz, 128 MB operační paměti a 600 MB místa na pevném disku. Program je opravdu náročný na výkon počítače. Pro ilustraci - na počítači s procesorem Athlon 1900 MHz a 256 MB paměti běžel výpočet jednoho modelu 10 týdnů. Dotyčný stroj byl přitom zapnut (snad s výjimkou jednoho víkendu) nepřetržitě, ve dne se na něm normálně pracovalo (výpočet klimatu běžel na pozadí), mimo pracovní dobu pouze počítal klima. Z toho plyne, že nemá příliš cenu zapojovat se do projektu, pokud můžete mít váš počítač v provozu jen pár hodin denně.
Po stažení cca 8 MB programu si ho nainstalujete (stačí spustit stažený soubor, instalace začne sama), zaregistrujete se do programu (je vyžadován mj. váš e-mail) a stáhnete si data pro váš konkrétní model.
Foto
Poté se můžete od internetu odpojit a nechat počítač počítat. Za pár týdnů či měsíců je výpočet dokončen a je potřeba odeslat výsledky do Británie. Nazpět se odesílá asi 6 MB dat (takže na telefonní lince to bude chvíli trvat). Sympatické je, že odesílaná data jsou rozdělena na menší části, takže v případě přerušení spojení neposílá program vše od začátku. Po odeslání dat následuje stažení nového modelu a celý cyklus se opakuje.
Výsledky vašeho modelování si můžete v menu programu nechat zobrazit v grafické podobě. Vzhledem k tomu, že v této etapě nejde o skutečné předpovídání budoucího vývoje klimatu, ale jen o hledání vhodných modelů pro tento účel, nemusíte se zobrazenými hodnotami příliš znepokojovat
Pokud jde o vytížení počítače, program se vcelku poctivě snaží nepřekážet běžné práci. Zejména při startu programu je určité zpomalení znát, po pár desítkách sekund to však pomine. Na počítači s procesorem o rychlosti cca 730 MHz (čili mírně pod autory projektu doporučovanými 800 MHz) je zpomalení počítače znatelnější, není však problém program pozastavit volbou "Pause" v menu, které vyvoláte pravým tlačítkem myši nad ikonou programu (ta se umístí do systray, tedy systémové lišty u hodin na pracovní ploše), a po skončení práce ho opět spustit volbou "Resume".
Možná vás bude zajímat, jak jste na tom, pokud jde o spočítané úlohy. Climateprediction.net nabízí obsáhlé uživatelské statistiky. Po zadání e-mailu a hesla (pokud ho nevíte, můžete si nechat zaslat nové na e-mail) si můžete ověřit, kolik úloh jste již zpracovali, kolik strojového času tím váš počítač (či počítače) strávil a podobně. Můžete si také zjistit své pořadí mezi uživateli (pro zajímavost, uživatel Ekolist - tedy redakce www.ekolist.cz - byl v době psaní tohoto článku na 6526. místě ze 47 051).
Máte-li soutěživého ducha, můžete se zapojit do některé ze skupin uživatelů a přispět tak k jejímu lepšímu postavení v žebříčcích. Skupina Czech Republic Team, sestávající z 46 uživatelů, si vede velmi dobře - je na 23. místě. Skupina Ekolist.cz si nevede tak dobře, je na 391. místě. Budeme samozřejmě rádi, pokud posílíte naše řady a v menu Add/Edit/Join Group se k nám připojíte.

Autor

Radek Svítil www.ekolist.cz

 

Články odjinud