S robotickým batohem unesete i šedesátikilový náklad

Sdílej
 
Americká univerzita v Berkley vyvinula robotický systém, který zcela radikálně ulehčí nošení těžkých nákladů. Exoskeleton BLEEX vypadá jako velký batoh s robotickýma nohama, které si stačí upevnit k těm svým, a třicetikilová zátěž se stane lehkou jako pírko.

Univerzita v Berkeley vyvinula v rámci projektu BLEEX (Berkeley Lower Extremity Exoskeleton) prototyp exoskeletonu umožňující velmi snadné nošení těžkých nákladů. Zjednodušeně řečeno vypadá celé zařízení jako batoh s mechanickýma nohama. V batohu se skrývá speciální spalovací motor a palivová nádrž. Nohy jsou vybaveny čtyřmi desítkami senzorů a hydraulických aktuátorů.

Foto
Foto
K použití si stačí nasadit batoh, obout upravené vojenské boty a upevnit mechanické nohy k těm vlastním. Exoskeleton kopíruje lidské pohyby a poskytuje člověku sílu stroje. Zatím kromě vlastní hmotnosti, která činí asi 50 kilogramů, unese 30 kilogramovou zátěž. V budoucnu se počítá s výkonnější pohonnou jednotkou a až 60 kilogramy užitečného zatížení.

Využití najdou exoskeletony zejména v armádě, která se potýká s paradoxním nárůstem hmotnosti moderního vybavení pěchoty. Zájem však budou mít určitě i záchranáři nebo hasiči, kteří vynášejí těžké náklady po schodištích hořících budov, počítá se i s čistě civilním využitím.

 

Články odjinud