Experimentální letadlo dosáhlo sedminásobné rychlosti zvuku

Sdílej
 
Experimentální bezpilotní letoun NASA s označením X-43A překonal před pár dny světový rychlostí rekord, když dokázal po dobu 10 vteřin letět více než sedmkrát rychleji než zvuk. Toto malé letadlo navíc pohání zcela revoluční, náporový tryskový motor, který čerpá kyslík přímo ze vzduchu, a v budoucnu by tak mohl zcela změnit leteckou dopravu a umožnit také výrazně levnější lety na oběžnou dráhu.

Dosavadní rychlostní rekord drželo již více než 25 let špionážní letadlo SR-71 "Blackbird", které dosáhlo rychlosti 3,2 machu. Rekord letadel s raketovým pohonem držel další experimentální stroj NASA X-15, jenž dosáhl rychlosti 6,7 Machu. Nyní oba tyto rekordy překonal bezpilotní letoun X-43, když dokázal po dobu deseti vteřin letět rychlostí překračující sedminásobek rychlosti zvuku.

Foto
Letoun má délku pouhých 365 centimetrů, rozpětí křídel činí 1,5 metru. Nejzajímavější na letounu je jeho motor s označením scramjet (Supersonic Combustion RAMJET). Tento náporový tryskový motor je revoluční tím, že kyslík potřebný pro hoření získává z okolní atmosféry. V nádržích s sebou tedy musí vést jen vodík, čímž se oproti raketovým motorům ušetří značná část váhy nákladu.
Nevýhodou tohoto motoru je ale fakt, že kyslík je do motoru vháněn až při velkých rychlostech. Proto bylo nepilotované experimentální letadlo vyneseno do vzduchu osmimotorovým bombardérem B-52. Ten ve výšce 12 kilometrů vypustil raketu Paegasus, která vynesla X-43A do výšky 30 kilometrů a udala mu počáteční rychlost. Tam se letoun odpoutal a během 11 vteřin letu nad Kalifornií nabral rychlost 7 Mach. Poté šest minut klouzal vzduchem než dopadl do Tichého oceánu.

 

Články odjinud