Papírový disk pro technologii Blu-Ray

Sdílej
 
Japonský elektronický gigant Sony vyvinul nový optický disk, který je přibližně z poloviny vyroben z papíru. Jedná se o disk pro technologii Blu-Ray, využívající ke čtení dat modrého laseru, která by v budoucnu měla nahradit dnešní červené lasery. Výrobek je nejen levnější, ale také ekologičtější než dosavadní plastové nosiče.

Společnost Sony vyvinula společně s firmou Toppan Printing nový optický disk, k jehož výrobě se používá papír. Disk je z papíru sice jen asi z 51 procent, je ale schopen pojmout větší objem dat než současné disky, protože pracuje s modrým laserem. Podle vyjádření firem se při výrobě nového disku rozhodly sáhnout k papíru především kvůli nižším nákladům, nezanedbatelný hje však i ekologický aspekt této novinky-.

Nový disk je založen na technologii příští generace Blu-Ray, která počítá s využitím modrého laseru při čtení dat, zatímco dnešní disky využívají červeného světla. Disk je tedy schopen pojmout až 27GB dat, což je přibližně pětkrát více informací než se vejde na dnešní DVD média. Odborníci očekávají, že přehrávače s modrým laserem už velmi brzy plně nahradí dnešní přístroje, které by měly postupně mizet z trhu.
Společnost Toppan, tedy druhý z podniků, který má zásluhu na vývoji nového disku s papírovou složkou, je největším světovým výrobcem barevných filtrů pro monitory z tekutých krystalů.

 

Články odjinud