Odstartoval pokus o první oblet zeměkoule na virníku

Sdílej
 
Pilot britského letectva Barry Jones vzlétl počátkem minulého týdne z Anglie, aby se jako první pokusil oblétnout zeměkouli na virníku. Virník, což je český termín pro letoun označovaný ve světě jako autogyro, je předchůdce dnešních vrtulníků. Během expedice Globální orel by měl Jones obletět svět během osmdesáti dnů letu a přistát v osmadvaceti státech.

Autogyro, neboli virník, je letoun s rotujícím křídlem ve formě vírníku, tedy s nepoháněným rotorem. Tento předchůdce dnešních vrtulníků sestavil poprvé španělský konstruktér Juan de la Clerva v roce 1923. Prakticky byl využit například během druhé světové války v bitvě o Anglii, později ho proslavil především Sean Connery jako James Bond ve filmu Žije se jenom dvakrát.

Foto
Foto
Virník je výjimečný především pro své jedinečné manévrovací schopnosti. Dokáže letět velmi pomalu a manévrovat na minimálním prostoru, na rozdíl od vrtulníku však není schopen ve vzduchu "viset".

Expedice Global Eagle (Globální orel), během níž se pilot Barry Jones pokusí jako první obletět na virníku zeměkouli, má za cíl nejen vytvořit nový světový rekord, ale také přivést tento ne příliš známý a používaný typ letounů na výslunní aviatiky.

Jones odstartoval 26. dubna z britských ostrovů a během osmdesáti dnů čistého letu rozložených do téměř čtyř měsíců by měl obletět svět. Jeho virník je italský stroj Magni M16 o hmotnosti 450kg, s motorem o výkonu 115 koní. Maximální rychlost tohoto letounu činí 118 km/h a dokáže vystoupat nejvýše do čtyřkilometrové výšky.

 

Články odjinud