SpaceShipOne míří k hranici vesmíru

Sdílej
 
SpaceShipOne, letoun sestavený konstruktérem Burtem Rutanem je jedním ze 24 podobných strojů, které se ucházejí o cenu X-Prize, určenou soukromě financovanému stroji, který jako první opakovaně dosáhne výšky 100km. Přednedávnem vystoupal do 64 kilometrů a je tak žhavým kandidátem na vítězství.

SpaceShipOne, vesmírné plavidlo s posádkou, které je financované ze soukromých zdrojů, dosáhlo ve čtvrtek nového výškového rekordu mezi soukromými prototypy. Letoun sestavený konstruktérem Burtem Rutanem dosáhl při pokusném letu výšky 64 kilometrů. Do výšky 15 kilometrů vynesl SpaceShipOne proudový letoun White Knight. Hodinu po startu se modul odpojil a vydal se s pomocí raketového pohonu na asi dvouminutový let na pomezí vesmíru.

Foto
Tým konstruktéra Ruatana patří do skupiny 24 soukromých týmů, kteří se ucházejí o cenu X-Prize, ohodnocenou deseti miliony dolary. Vítězství v soutěži znamená získání nevládní zakázky na umožnění dostupných komerčních letů turistů do kosmu. K výhře je nutné splnit podmínku, aby stroj pro tříčlennou posádku dvakrát za tři týdny překonal výšku 100 kilometrů, která je považována za oficiální hranici kosmu. SpaceShipOne toho chce dosáhnout už příští měsíc.
Nadaci X-Prize, která vznikla v roce 1996 na podporu vývoje soukromých opakovaně použitelných raket, finančně podpořili mimo jiné podnikatel a dobrodruh Denis Tito, který se v roce 2001 stal prvním kosmickým turistou, a pilot Erik Lindbergh, který je vnukem Charlese Lindbergha - prvního člověka, jenž v roce 1927 přeletěl Atlantský oceán.
Skupina hodlá umožnit patnáctiminutové lety na hranici kosmu soukromým osobám, které budou chtít poznat stav beztíže, a to za řádově tisíce dolarů. Kosmické několikadenní turistické letenky pro ruské rakety Sojuz v současnosti stojí 20 milionů dolarů.

 

Články odjinud