Ve Francii byl dokončen nejvyšší most světa

Sdílej
 
Dělníci na jihu Francie spojili poslední kus nejvyššího silničního mostu světa. Most Millau, který měří na délku dva a půl kilometru vede nad řekou Tarn v horách Massif Central v nejvyšším bodě až 270m nad údolím. Do provozu bude uveden na konci roku 2004 a spojí tak přímou cestou Paříž s pobřežím Středozemního moře.

V pátek 25. května byl spojen poslední kus mostu Millau, který se vypíná nad údolím řeky Tarn v jihofrancouzských Alpách Massif Central. Tento dva a půl kilometrů dlouhý dálniční most bude po svém otevření v lednu 2005 tvořit novou, přímou cestu mezi Paříží a Středozemím.

Foto
Foto
Jedná se o nejvyšší most světa, silnice povede až 270m nad údolím, nejvyšší bod se vypíná do uctihodné výšky 343m, což je o dvacet metrů výše než Eiffelova Věž. Tu mimochodem postavila stejná společnost, která nyní buduje tento most - Eiffage.

Most podpírá sedm pilířů, nejkratší měří 77 metrů, ten nejdelší 240. Pylony se tyčí nad silnici do výšky 87 metrů, objem všeho spotřebovaného betonu dosahuje 85 000 mterů krychlových, ocelová konstrukce váží 36 000 tun. Most bude součástí dálnice A5, a aby se vrátili obrovské náklady na stavbu, bude se na něm platit mýtné – za osobní automobil se zaplatí 4,6 Euro, v letních měsících 6,5 Euro.

 

Články odjinud