Nové nejvyšší prvočíslo tvoří 7 235 733 číslic

Sdílej
 
Josh Findley, vědec, který se účastnící dobrovolného projektu distribuovaných výpočtů Gimps, nalezl zatím největší známé prvočíslo. Tvoří ho 7 235 733 číslic a vyjadřuje se jako dvě na 24 036 583krát minus 1. Pokud by ho chtěl někdo napsat vlastní rukou, zabralo by mu to prý nejméně šest týdnů.

Projekt Gimps (Great Internet Mersenne Prime Search) je dalším z řady takzvaných distribuovaných výpočtů. Stačí vlastnit osobní počítač třídy Pentium, stáhnout si nenáročný program a můžete se podílet na hledání dosud neznámých, velmi vysokých prvočísel, tzv. Mersenneho prvočísel. Tato vysoká prvočísla, pojmenovaná podle francouzského mnicha Marina Mersenneho, který se jako první těmito zvláštními ciframi zabýval, jsou v současnosti důležitá například pro vytváření složitějších, těžko prolomitelných kódů.

V rámci Gimpsu objevil Josh Findley 41. Mersenneho prvočíslo 224,036,583 - 1. Toto číslo má téměř o milion číslic více než to doposud nejvyšší, celkem jich ho tvoří 7 235 733. Pokud by se napsalo běžným formátem, táhlo by se do dálky 25 kilometrů. Findleyho počítač 2,4Ghz Pentium 4 se systémem Windows XP pracoval na ověření, zda zda se v tomto případě skutečně jedná o prvočíslo, 14 dní čistého času.

V rámci Gimpsu je také vypsaná cena nadace Electronic Frontier Foundation, která nálezce prvního prvočísla o více než 10 milionech číslicích odmění 100 000 dolary. Podle zakladatele Gimspu George Woltmana se ho můžeme dočkat za několik týdnu stejně tak jako za několik let.

 

Články odjinud