SpaceShipOne překonal hranici vesmíru

Sdílej
 
Stroj SpaceShipOne se stal prvním soukromým letounem, který dosáhl hranice vesmíru. Koncem minulého týdne odstartoval ze základny v kalifornské poušti Mojave a nedlouho poté dosáhl výšky přesahující 100km. Po přistání se však ukázalo, že let provázela řada vážných problémů, a tak se další plánovaný start odkládá.

Za projektem SpaceShipOne stojí Burt Rutan, vynálezce a majitel společnosti Scaled která Composites, letoun vyrobila. Ječ to jeden z pětadvaceti strojů, které se ucházejí o cenu X-Prize, která ohodnotí 10 miliony dolarů tu společnost, které se podaří dostat do výšky 100 kilometrů letoun s trojčlennou posádkou dvakrát během dvou týdnů.

Foto
Stroj pilotoval dvaašedesátiletý Mike Melvill a za hranici 100 kilometrů letěl po odpoutání od nosného letadla a zažehnutí raketových motorů asi minutu a půl. Ve vesmíru strávil zhruba tři a půl minuty.
Let však provázely nečekané problémy, které přímo ohrožovaly pilotův život. Melvill se kvůli poruše musel spolehnout na záložní kontrolní systém. Letoun měl také původně překonat hranici 110 kilometrů, protože ale byly chybně nastavené raketové motory, dosáhl "pouze" do výšky 100,12 kilometrů. Letounu selhaly řídící klapky a vychýlil se tak o 35 kilometrů od původní dráhy. Potíže byly také s výkonem motoru.
Stroj nakonec úspěšně přistál, pokus o získání ceny X-Prize, tedy bude muset ale společnost Scaled Composites poněkud odložit. Aby totiž mohl tým peníze získat, musí se mu povést dostat do výšky 100 kilometrů letoun s trojčlennou posádkou dvakrát během dvou týdnů a je jisté, že k dalšímu startu může dojít až po odstranění všech závad. O prémii se kromě Rutanovy společnosti uchází dalších 25 projektů.

 

Články odjinud