Výtah do vesmíru není již jen sci-fi

Sdílej
 
Výtah do kosmu, poprvé popsaný ve sci-fi románu Rajské zahrady Arthura C. Clarka by se prý brzy mohl stát skutečností. Americký vědec Bradley Edwards, duchovní otec tohoto projektu, prohlásil nedávno na konferenci ve Washingtonu, že doprava do kosmu „po laně“ je realizovatelná v blízké budoucnosti.

Vesmírný výtah, který by představoval mnohem levnější a bezpečnější dopravu na oběžnou dráhu kolem Země se poprvé objevil ve sci-fi románu Rajské zahrady Arthura C. Clarka, nyní ho znovu oživil americký vědec Bradley Edwards. O projekt projevuje také zájem Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA).

Foto
Myšlenka spočívá v tom, že by ze Země bylo do vesmírného prostoru vypuštěno "lano", jehož jeden konec by byl na Zemi pevně uchycen na speciální platformě plovoucí v Tichém oceánu poblíž Ekvádoru a druhý konec s protizávažím vystřelí raketa do kosmu. Takto rozvinuté lano by zůstalo "viset" napnuté, protože by jej ve vesmíru držela odstředivá síla vycházející z rotace Země. Pás by však musel být dlouhý několik desítek tisíc kilometrů.
Po laně by speciální výtah nepříliš velkou rychlostí vynášel na oběžnou dráhu náklad i kosmonauty a stejně by se mohli vracet zpět. Ono "lano" by měla tvořit superpevná uhlíková vlákna. Ta jsou až 10 000krát tenčí než lidský vlas a přitom více než tisíckrát pevnější než ocel. Z nich by byl utkán asi metr široký pás, který by přitom byl tenčí než papír.
Ne všichni odborníci jsou však tak optimističtí jako Edwards a poukazují na to, že základním problémem stále zůstává výroba lana potřebných kvalit. I oni však připouštějí, že k výstavbě výtahu v budoucnosti dojde, jen ne tak brzy.

 

Články odjinud