Revoluční sklo se čistí samo

Sdílej
 
Britští vědci představili na vědecké soutěži, pořádané královskou akademií zcela revoluční sklo, které potěší nejednu hospodyňku. Je totiž pokryto mikroskopickou vrstvou oxidu titaničitého a čistí se samo jen s pomocí slunečního svitu a následného deště.

Výzkumníci britského Pilkingtonova výzkumného střediska představili na vědecké soutěži, kterou pořádala královská akademie, speciální sklo nazvané Pilkington Activ, které se samo čistí. Potřebuje k tomu jen slunce a déšť.

Foto
Toto samočistící sklo je založena na oxidu titaničitém zvaném titanová běloba, který se běžně používá v potravinářství, zubních pastách nebo krémech na opalování. Normálně by tento bílý prášek pro sklo ideální nebyl, protože by ho učinil neprůhledným, a tak je potaženo jen velmi tenkou vrstvou o šířce 15 nanometrů.

Oxid titaničitý absorbuje ultrafialové záření, což způsobuje takzvaný fotokatalytický efekt, a tak se nečistoty, které na okně ulpěly, rozloží i bez čistících prostředků. Když na povrch pak dopadne voda, nastane hydrofilní efekt - kapky se rovnoměrně rozlijí po celém povrchu, odplaví zbytky špíny a okno je umyto.

 

Články odjinud