Byly zvěřejněny první fotografie superjumba

Sdílej
 
Minulý týden byly zveřejněny první fotografie „superjumba“ – největšího dopravního letadla všech dob, které nese oficiální název Airbus A380. Tento dvoupatrový stroj minimálně pro 555 cestujících by měl být uveden do běžného provozu v roce 2006, kdy trumfne dosavadního dlouholetého rekordmana - Boeing 747 jumbo jet.

První zveřejnéné fotografie testovacího prototypu letadla Airbus A380 zachycují stroj při převozu z výrobní haly do nového hangáru. Letadlo bylo zkompletováno ve francouzském Toulouse, jednotlivé díly se však kromě Francie vyrábějí take ve Velké Británii, Německu nebo Španělsku. Tento letoun bude příští rok absolvovat řadu testů, aby mohl být uveden v roce 2006 do běžného provozu.

Foto
Společnost Airbus obdržela již závazné objednávky na 129 těchto letounů od největších světových aerolinek jako jsou Qantas, Lufthansa, Air France nebo Virgin Atlantic. Po uvedení do provozu pokoří superjumbo, jak je také letadlo nazýváno, dlouholetý rekord Boeingu 747.

Airbus A380 bude mít v nejběžnější verzi 555 míst pro cestující, v té největší dokonce 840. V porovnání s Boeingem 747 bude mít ještě širší sedadla nebo více místa na nohy. U určitých verzí naleznete na palubě také malou posilovnu nebo kasino.

Dolet letadla je stanoven na 9 000 mil (přibližně 14 500 km), dlouhé je 73 metrů, široké 24,1 metrů a rozpětí křídel činí 79,8 metrů. 4 silné motory umožní cestovní rychlost okolo 0.85 machu. Ve srovnání s jumbem bude A380 kromě nižši spotřeby ještě produkovat o polovinu nižši hluk.

 

Články odjinud