Soukromá raketa Rubicon 1 explodovala krátce po startu

Sdílej
 
Malá, nízkorozpočtová raketa Rubicon 1 je dalším ze strojů ucházející se o desetimilionovou cenu Ansari X-prize pro první soukromý tým, který opakovaně vynese tříčlennou lidskou posádku na hranici vesmíru. Naděje na stažení náskoku jasného favorita SpaceShipOne však vzaly záhy za své – Rubicon explodoval pár okamžiků po startu a byl kompletně zničen.

Cenu Ansari X - Prize, dotovanou deseti miliony dolarů, může získat soukromá společnost, která vyvine třímístný letoun schopný opakovaného suborbitálního letu ve výšce 100km. Celkem se soutěže účastní 25 týmů z celého světa, letoun SpaceShipOne již dosáhl 21. června výšky 100.12km a je zatím největším favoritem soutěže. Dalším účastníkem je tým, který postavil raketu Rubicon 1 nákladem pouhých 20 000 dolarů.

Foto
První testovací let rakety dlouhé sedm metrů o průměru necelého metru však dopadl nešťastně. Rubicon 1 měl podle plánu dosáhnout nadzvukové rychlosti a výšky šesti kilometrů, stroj se třemi figurýnami však expodoval několik vteřin po startu ve výšce 300 metrů na americkým státem Washington.

Podle Erica Meiera, spoluzakladatele společnosti Space Transport Corporation, která raketu vyvinula, bude nutné stroj postavit celý znovu, díky velmi nízkým nákladům a získaným zkušenostem by to však podle jeho slov neměl být velký problém.
Konkurence však stále přitvrzuje - kanadský tým Da Vinci nedávno ohlásil ambiciózní plán překonat výkon stroje SpaceShipOne s raketou Wild Fire, jejíž start se uskuteční v nejbližší budoucnosti. Finále soutěže se tak ještě více zdramatizuje.

 

Články odjinud