Alice vyhrála již potřetí cenu pro „nejlidštější“ počítačový program

Sdílej
 
Chatbot (chatovací robot) Alice vyhrála letos již potřetí Loebnerovu cenu, která se od roku 1990 každoročně uděluje počítačovému programu za nejlepší konverzační schopnosti. Porota vybrala ve finále ze čtyř expertních systémů opět Alici, jejíž odpovědi na dané otázky se nejvíce přibližovaly těm lidským.

Loebnerovu cenu založil v roce 1990 Američan Hugh Loebner a každoročně je udělována počítačovému programu za nejlepší konverzační schopnosti. Tato soutěž je variantou přísnějšího Turingova testu, který vymyslel v padesátých letech britský matematik Alan Turing. Podle něj lze počítač považovat za "inteligentní", pokud jeho konverzační schopnosti nelze odlišit od schopností člověka.

Foto
Programy, které emulují lidského odborníka v dobře definované oblasti problémů, se nazývají expertní systémy. Jedním z nich je také A.L.I.C.E. (Artificial Intelligence Internet Computer Entity) - konverzační robot v přirozeném jazyce s umělou inteligencí, který je dostupný zdarma.
Systém vyvinul v roce 1995 Dr. Richard S. Wallace, který tehdy vyučoval na Univerzitě v New Yorku. První verze A.L.I.C.E. (Program A) byla napsána v SETL, nepříliš známém programovacím jazyce založeném na teorii množin a matematické logice, v roce 1998 byla přepsána do jazyka JAVA. Tuto druhou verzi (Program B) začalo upravovat asi 300 vývojářů díky licenci GNU za použití nového jazyka AIML (Artificial Intelligence Markup Language), vyhovující normě XML. Tato verze získala v lednu 2000 poprvé Loebnerovu cenu za nejúspěšnější výsledek v Turingově testu. V roce 2000 vznikla také verze v programovacím jazyce C/C++ (Program C) a v roce 2002 vznikla dosud podporovaná verze v jazyce Java 2.

Druhé místo letos obsadil britský Jabberwacky. Pokud ovládáte alespoň základy angličtiny, můžete si popovídat jak s Alicí, tak i Jabberwackym.

 

Články odjinud