„Tekutá“ družice míří na oběžnou dráhu

Sdílej
 
V říjnu hodlá Evropská kosmická agentura vypustit na oběžnou dráhu kolem Země první umělou družici naplněnou kapalinou. Hlavním vybavením družice s názvem Sloshsat-FLEVO je totiž deionzovaná voda a řada senzorů, které budou sledovat chování kapaliny v podmínkách mikrogravitace.

Evropská kosmická agentura ESA vypustí v říjnut na oběžnou dráhu kolem Země první umělou družici naplněnou kapalinou. Družice Sloshsat-FLEVO (Facility for Liquid Experimentation and Verification in Orbit) bude do kosmu vynesena během zkušebního startu rakety Ariane 5 ECA 521 s novým urychlovacím stupněm na kryogenní pohonné látky.

Foto
Celková hmotnost družice ve tvaru kostky činí 129 kg. Uvnitř družice je ukryta oválná nádoba s hladkými vnitřními stěnami o objemu 87 litrů. V ní se nachází deionizovaná voda, která je také hlavním vybavením družice. Nádoba s vodou je oblepena 270 senzory, které budou sledovat chování vody v podmínkách mikrogravitace. Vědci budou studovat její rozdělování, změny teploty, tlaku a rychlosti proudění v 17 měřících bodech.
Na palubě družice je dále 6 akcelerometrů a 3 gyroskopy vybavené optickými vlákny. Tyto přístroje budou monitorovat vlastní pohyby samotné družice, vznikající zapínáním malých manévrovacích raketových motorků, které pracují na stlačený dusík. Manévrovací motorky budou pracovat se stlačeným dusíkem. Velké množství senzorů bude neustále detekovat chování vody v oválné nádrži uvnitř družice.
Sloshsat-FLEVO je první družicí, zhotovenou speciálně za účelem studia chování kapalin v podmínkách mikrogravitace, především v okamžiku manévrování kosmických objektů. Je to nutné pro zdokonalování kosmické techniky a metod jejího řízení. V kosmických lodích a kosmických stanicích je umístěno vždy několik zásobníků s kapalnými pohonnými látkami, pitnou vodou či jinými kapalinami. Je důležité vědět, co se s nimi děje při korekcích dráhy, například proto, aby v přívodním potrubí nevznikaly bubliny plynu.

 

Články odjinud