SpaceShipOne opět dosáhla vesmíru a vyhrála Ansari X-Prize

Sdílej
 
SpaceShipOne, soukromá raketa ucházející se o cenu X-Prize nadace Ansari, dokázala během týdne dvakrát dosáhnout hranice vesmíru - výsky 100 kilometrů. Její tvůrci si tak odnesou slibovanou výhru deset milionů dolarů a počítá se i s komerční výrobou tohoto letounu.

SpaceShipOne je dílem týmu kolem jednašedesátiletého konstruktéra Burta Rutana. Poprvé dosáhla výšky 100 kilomterů v červnu letošního roku, aby však získala cenu cenu X-Prize nadace Ansari, by nutné let s tříčlennou posádkou nebo ekvivalentní zátěží opakovat během dalších dvou týdnů. Stroj měl však jisté technické problémy, a tak byl útok na desetimilionovou odměnu odložen.

Foto
K dalšímu soutěžnímu pokusu tedy došlo 29. září a po pěti dnech byl let úspěšně zopakován - stroj dosáhl výšky 114 kilometrů. Rozhodující let byl naplánován na den, kdy uplynulo 47 let od vypuštění první umělé družice - sovětského Sputniku.

Cenu X-Prize vypsala před osmi lety skupina sponzorů, kteří chtěli podnítit rozvoj komerčních letů do vesmíru. Zpočátku o ní usilovalo 26 týmů, ale v posledních fázích zůstal jediným konkurentem SpaceShipOne l projekt kanadského technika Briana Feeneye. Ten však minulý týden oznámil, že musí let plánovaný na 2. října kvůli technickým problémům odložit.
Projekt SpaceShipOne podporuje Rutanova projektová firma Scaled Composites a spoluzakladatel Microsoftu, miliardář Paul Allen. Náklady se odhadují na 20 až 30 milionů dolarů, což je zlomek vládních výdajů na podobné programy. Burt Rutan také již oznámil, že jeho společnost vybuduje pět stejných letounů pro britského podnikatele a dobrodruha Richarda Bransona, který hodlá prodávat komerční lety do vesmíru za 205 000 dolarů.

 

Články odjinud