Rusko plánuje simulovanou misi na Mars

Sdílej
 
Ruský vesmírný program počítá na rok 2006 s „falešnou“ misí na Mars. Šest mužů bude po dobu 500 dnů zavřeno v napodobenině skutečného vesmírného modulu. Cílem tohoto experimentu je otestovat, zda je člověk schopen ustát psychické i fyzické vypětí, jemuž bude posádka směřující k rudé planetě čelit.

Simulovaná mise na Mars, která bude zahájena v roce 2006 má otestovat, jak bude člověk zvládat psychické i fyzické vypětí během dlouhé vesmírné mise. Rekord pro nejdelší nepřetržitý pobyt v kosmickém prostoru drží zatím ruský kosmonaut Valerij Poljakov, který v letech 1994 až 1995 strávil na ruské orbitální stanici MIR celkem 438 dní.
Během 500 dnů "falešné" mise budou mít dobrovolníci jen omezené množství zásob - asi 5 tun potravin, 3 tuny vody a také omezený přísun kyslíku. Mezi dobrovolníky bude i lékař. Experiment budou účastníci moci opustit pouze z velmi závažných lékařských nebo psychických důvodů.
Projekt není vyhrazen pouze pro Rusy. Mohou se ho zúčastnit i jiné národnosti a Rusové by také rádi přizvali Američany. "Informovali jsme naše americké kolegy, že plánujeme začátek imitace pilotovaného letu na Mars za účasti dobrovolníků na rok 2006," řekl Jevgenij Iljin, z Ruského institutu pro server www.space.com.
Američtí astronauté se nyní zúčastňují na palubě ISS šestiměsíčních misí, i když ruská strana se snaží jejich trvání prodloužit alespoň na rok. Všechny lékařské a biologické experimenty na mezinárodní kosmické stanice směřují k budoucím dálkovým letům.

 

Články odjinud