Nová šance pro evropský modul Beagle

Sdílej
 
Po neúspěchu sondy Beagle 2 zveřejnili nyní vědci z Velké Británie plány na výrobu nového přistávacího modulu Beagle 3, který by měl na planetě Mars uskutečnit tytéž experimenty, které byly určeny pro předchozí, neúspěšnou misi – tedy hledat stopy života. Dojít by k tomu mohlo v roce 2009, žádné rozhodnutí však zatím nepadlo.

Profesor Colin Pillinger, vedoucí projektu Beagle 2, informoval nedávno v Londýně veřejnost, že i přes problémy s financováním je reálná šance vyslat novou sondu na Mars. Přestavěný modul Beagle 2 Evolution (či Beagle 3) by měl mít mnohem větší šance na Marsu přistát, než tomu bylo u jeho předchůdce, který se po přistání pozemnímu středisku již neozval.
Sonda by mohla nejen uskutečnit plánované výzkumy, ale zároveň prověřit a vyzkoušet nové technologie pro přistání na povrchu planety Mars, které by pak mohly být používány u dalších evropských kosmických sond. Jeho nové sluneční baterie budou dodávat více energie při menší ploše slunečních článků. Modul bude vybaven dvěma novými výkonnějšími vysílači pro přímé spojení se Zemí. Přepracována byla rovněž konstrukce akumulátorů, které budou schopny pracovat i při velmi nízkých teplotách. Největších změn doznalo přistávací zařízení, tj. nafukovací vaky, zajišťující měkký dopad sondy na povrch rudé planety.
Vědecké zadání sondy zůstalo nezměněno. Hlavním úkolem bude hledání stop života. Colin Pillinger předpokládá, že vypuštění dvou exemplářů Beagle 3 bude možné realizovat bez zvýšení finančních nákladů jako součást zkušebních letů, naplánovaných v evropském dlouhodobém programu výzkumu sluneční soustavy s názvem Aurora. Start by se mohl uskutečnit v roce 2009. Žádné oficiální rozhodnutí však doposud nepadlo.

 

Články odjinud