CompactFlash karty nabízejí již kapacitu 8GB

Sdílej
 
Karty CompactFlash, které jsou nejstarší a také největší paměťové karty, stále nepatří do starého železa. Přesvědčila o tom opět americká firma SanDisk, která nedávno uvedla na trh kartu s kapacitou neuvěřitelných 8GB. Podle kvality komprese lze na ní uložit téměř 4 tisíce čtyřmegapixelových fotografií.

V digitálních fotoaparátech, MP3 přehrávačích a dalších digitálních zařízení se používá několik druhů paměťových karet. Compact Flash (typu I a II) patří mezi ty rozměrově největší a také nejstarší. Dosud však stále nabízejí největší kapacitu. Zatímco rozměrově mnohem menší formáty SecureDigital, xD nebo MemoryStick disponují maximální kapacitou 1 GB, nejnovější karta CompactFlash nabízí pro vaše data osmkrát více místa.

Foto
Nové CF karty nabízejí také vyšší rychlost čtení a zápisu, která se nyní blíží 20 MB/s. Rychlejší karty ocení majitelé digitálních fotoaparátů, kterým se zkrátí doba nejen při ukládání vyfotografovaného snímku na kartu, ale také při stahování fotek do počítače, ale také uživatelé kapesních počítačů či MP3 přehrávačů, kteří si ze svých počítačů do těchto přístrojů stahují stále objemnější data.

Jedinou nevýhodu nové 8 GB CompactFlash karty je její vysoká cena, která v přepočtu přesahuje 35 tisíc korun, což je více než většina přístrojů do kterých je určena. Karta takové kapacity tak nejspíše ještě dlouho zůstane doménou profesionálů.

 

Články odjinud