Robot Asimo se naučil i běhat

Sdílej
 
Robot Asimo, který se v srpnu 2003 představil na státní návštěvě v České republice, postoupil na další vývojový stupeň. Jeho inovovaná verze narostla do všech rozměrů a na rozdíl od svých předchůdců umí dokonce běhat. Jako samozřejmost se bere fakt, že je opět o něco chytřejší a lépe komunikuje s lidmi.

Japonská automobilka Honda představila inovovanou verzi svého dvounohého robota Asimo (Advanced Step in Innovative Mobility). Ten se teď dokáže vyhýbat překážkám v cestě, oboustranně komunikovat s lidmi a také běhat. Mluvčí koncernu uvedl, že v blízké budoucnosti by tento robot mohl najít práci v kancelářích i domovech, kde by měl lidem usnadňovat jejich každodenní život.

Foto
Naučit Asima běhat byl velmi komplikovaný úkol. Robot musí vždy udělal optimální skok a být schopen absorbovat náraz při dopadu, aby neuklouzl nebo se roztočil. To vše se podařilo, jen rychlost kterou Asimo běhá není závratná – celé 3 km/h. Přesto je podle výrobců čtyřikrát rychlejší, než Qrio společnosti Sony, který se minulý rok stal vůbec prvním robotem schopným běhu. Kritéria pro běh jsou přesně daná – musí mít mezi jednotlivými kroky alespoň na okamžik obě nohy nad zemí.

Nový Asimo je nejen rychlejší, narostl také o deset centimetrů do výšky 130 cm a přibral dvě kila na váze. Kromě státního oběda v české republice měl v uplynulých letech nejrůznější vystoupení po celém světě, na kterých předváděl své schopnosti – dokáže chodit po schodech, poznávat obličeje nebo třeba přijít na zavolání. V listopadu byl Asimo také uveden do Síně slávy robotů.

 

Články odjinud