2 Terabyty na paměťové kartě!

Sdílej
 
Nedávno jsme vás informovali o Compact Flash kartě s kapacitou 8 GB. Neuběhlo mnoho času a objevila se informace o vývoji zcela nového typu paměťové karty, která tuto již tak obdivuhodnou velikost překonává téměř dvěstěpadesátkrát! Ano, μcard vyvíjená jednou tchajwanskou společností, má pojmout až dokonce 2 Terabyty informací.

Tchajwanský výzkumný institut Industrial Technology Research Institute informoval, že finišuje s vývojem nového druhu paměťové karty – nazvané μcard (microcard). Ta by podle slov zainteresovaných vývojářů měla pojmout až neuvěřitelné dva 2 Terabyty informací.

Kromě zmíněného institutu se na vývoji tohoto formátu podílí dalších sedm společností, které se sdružili do asociace Mu-Card Alliance (MCA), a chtějí společně vytvořit novou specifikaci paměťových karet. Několik renomovaných počítačových společností již vyjádřilo předběžný zájem o výrobu této karty – žádné bližší specifikace však dosud nejsou známy.

Ví se jen to, že by μcard měla pojmout maximálně 2 Terabyty dat, přenosová rychlost by měla dosáhnout 120MB/sekundu a rozměry by se měla podobat dnešní MMC kartě, tedy zhruba 2x3 centimetry při tloušťce něco málo přes milimetr. Vyrábět by se bude i její zmenšená verze přibližně o poloviční šířce.

Optimisté hovoří o tom, že by se první karty tohoto formátu mohly na trhu objevit ještě v letošním roce, otázkou je jakou budou mít úvodní modely kapacitu. Pokud se vše zdaří jak si MCA představuje, dojde v oblasti paměťových médií, ale i MP3 přehrávačů atd., k převratným změnám.

 

Články odjinud