Holografický telefon přenáší 3D obrazy

Sdílej
 
Japoský vědec Susumu Tači z Tokijské univerzity představil koncem minulého roku odborné veřejnosti první funkční trojrozměrný videotelefon. Toto zařízení dokáže vytvářet a následně přenést věrné trojrozměrné obrazy - takzvané hologramy. Použití je sice zatím dost komplikované, kvalita obrazů zatím není ani zdaleka dokonalá a cena je vskutku astronomická - je však docela dobře možné, že za pár let bude patřit k běžnému standardu.

Susumu Tači z Tokijské univerzity představil první telefon schopný přenášet hologramy - digitální trojrozměrné obrazy.

Foto
Celý proces telefonování je ale dost komplikovaný: Volající se musí nejdříve zavřít do speciálního boxu, kde mu soustava kamer nasnímá hlavu ze všech možných stran a vytvoří panoramatický 360stupňový záběr. Takto vytvořený nasnímaný obraz se odešle volanému, kterému se pak zobrazí na speciálním zařízení válcovitého tvaru - to je asi 50 centimetrů vysoké a je doslova poseto množstvím diod a optických vláken, která dokáží vyvolat znovu poskládaný obraz.

Příjemce telefonátu může kolem válce chodit a má pocit, jako by v něm byl volající skutečně přítomen. Aparát pojmenovaný SeeLinder má zatím řadu much - trojrozměrný efekt nefunguje při pohledu zdola nebo seshora a obraz zatím moc ostrý. Zásadním handicapem tohoto zajímavého vynálezu je ale především jeho cena - v současnosti stojí v přepočtu více než dva miliony korun. Těžko však odhadovat co bude za pár let - třeba se v blízké budoucnosti stanou "holotelefony" zcela běžnými přístroji...

 

Články odjinud