Byl představen procesor pro Sony PlayStation 3

Sdílej
 
V pondělí 7. února byl na konferenci v San Fransiscu představen nový procesor pro Sony PlayStation 3, která by se měla na trhu objevit v roce 2006. Společnosti Sony, IBM a Toshiba na něm pracovaly tři roky a vývojáři prohlašují, že poběží desetkrát rychleji než čipy současných stolních počítačů.

Společnosti Sony, IBM a Toshiba představily v pondělí 7. února po třech letech vývoje nový procesor Cell, určený pro Sony Playstation 3. Kromě této hrací konzole, která by se měla objevit v roce 2006, najde využití také v grafických workstationech IBM a hi-end televizích Toshiba.

Tento vícejádrový procesor by měl běžet na frekvencích vyšších než 4 GHz. Z dalších zveřejněných technických údajů vyplývá, že obsahuje 234 milionů tranzistorů a je schopen provést 256 miliard operací za vteřinu. Jeho architektura umožňuje provádět simultánně 10 instrukčních sekvencí, oproti dvěma, které zvládají dnešní nejvýkonnější čipy Intel.

Specifikace Cellu dává předpokládat, že PlayStation 3 nabídne rapidní nárůst výkonu nejen v grafických schopnostech, analytici však varují, že ne všechny charakteristiky tohoto produktu se dostanou do jeho finální verze, která bude komerčně využívaná.

Procesor Cell se masově objeví jako první právě v konzoli PlayStation 3, jeho flexibilní architektura ale umožní použití v mnohem širším rozsahu aplikací – od serverů až třeba po mobilní telefony budoucnosti.

 

Články odjinud