Holografické disky pojmou až 1 Terabyte dat

Sdílej
 
CD mechaniky jsou již delší dobu na ústupu a z dnešních počítačů a dalších přístrojů je vytlačují stále běžnější DVD. Ale také této technologii již rostou velcí konkurenti, kteří ji zřejmě brzy převálcují. Kromě technologie modrého laseru Blu-ray, o které jsme psali zhruba před rokem, se dere na světlo také systém holografického zápisu dat - HVD (Holographic Versatile Disk), který obě dvě předchozí výrazně překračuje.

Několik společností pracující v oblasti ukládání dat se koncem minulého roku spojilo do koncorcia HVD (Holographic Versatile Disc), které slibuje, že do několika let přijde se sériově prodávaným diskem, na nějž bude možné uložit jeden terrabyte dat (1024GB, 240 Bytů). Technologie Blu-ray, která se ještě ani nestačila pořádně rozšířit, má již svého možného nástupce.

Foto
Datový objem jednoho HVD disku představuje například 200 filmů v DVD kvalitě, také přenosová rychlost má rapidně narůst - hovoří se až o 1Gb/s, což je zhruba čtyřicetinásobek rychlosti zápisu dnešních DVD mechanik.

Technologie skrývající se za HVD je založena na holografickém zápisu japonské společnosti Optware, která je jedním ze šesti zakladatelů konsorcia . Ta již loni v létě oznámila první úspěšný záznam filmu na holografické médium a jeho následné přehrání.

 

Články odjinud