Raketoplány se vrací na scénu

Raketoplány se vrací na scénu
Sdílej
 
Po více než dvou letech od tragédie raketoplánu Columbie se chystá další start tohoto vesmírného plavidla. Vesmírná gentura NASA oznámila, že vypuštění raketoplánu Discovery plánuje na 13. července. Ten měl vzlétnout již v květnu, start byl ale odložen kvůli úpravám palivové nádrže.

Nádrž se silně podchlazeným palivem byla totiž příčinou katastrofy Columbie v únoru 2003. Kus izolační pěny odlomený od nádrže zasáhl při startu spodní část levého křídla a porušil keramickou tepelnou ochranu. Při návratu Columbie do atmosféry se porušená část křídla teplem roztrhla a způsobila rozpad stroje nad západním pobřežím Spojených států.

Discovery vzlétne, přestože NASA plně nevyhověla bezpečnostním opatřením, která experti navrhli po havárii Columbie. Ze závěrů odborného týmu však také vyplynulo, že dostupná data ukazují, že raketoplány jsou pro nové lety bezpečné.
Expertní skupina uvedla, že NASA nevyloučila možnost, že by nějaký úlomek mohl narazit do vnější palivové nádrže a poškodit plavidlo tak, jako se to stalo v případě Columbie. Vesmírná agentura prý rovněž nevytvořila spolehlivý systém, který by umožnil opravit raketoplán během letu.

 

Články odjinud