Přenos dat lidským tělem není utopií

Sdílej
 
Vědci z japonských laboratoří NTT tvrdí, že lidské tělo by jednou mohlo nahradit kabely pro přenos dat. Dokonce už vyvinuli systém s označením Red Tacton, který takové datové toky v lidském těle umožňuje a v současné době probíhá jeho testování.

Systém Red Tacton patří mezi takzvané HAN sítě (Human Area Networks). Takovéto sítě by měly sloužit zejména komunikaci mezi lidmi a nejrůznějšími elektronickými zařízeními.
Základem systému Red Tacton jsou miniaturní senzory, měřící výkyvy v intenzitě elektrického pole lidského těla pomocí miniaturních laserů. Čipy systému Red Tacton budou vloženy do přístrojů a budou obsahovat vysílač a přijímač. Odesílací čip přijme určitý soubor, převede jej do digitálních pulzů, které mohou být přeneseny skrze elektrické pole lidských bytostí. Přijímací čip je poté opět převede do původní podoby.
Až dojde k ještě větší miniaturizaci těchto čipů, budou moci být vkládány do nejrůznějších zařízení jako jsou paměťové karty atd. Pouhým dotykem bychom potom mohli stahovat soubory pomocí vlastního těla data a to až rychlostí 10Mbit/s.
Autoři projektu prohlašují, že již během příštího roku by se měl dočkat komerčního nasazení. Mezi první aplikace tohoto druhu budou prý patřit bezpečnostní či identifikační systémy.

 

Články odjinud