Nové čipy Intel v polovině příštího roku

Nové čipy Intel v polovině příštího roku
Sdílej
 
Společnost Intel zvěřejnila první nformace o nové generace vícejádrových procesorů, které by měly nahradit dnešní Pentium 4. Na trhu by se měly objevit ve druhé polovině příštího roku.

Intel slibuje, že by nová jádra měla přinést vyšší výpočetní výkon a současně nižší energetické nároky. Právě obrovské tepelné vyzařování procesorů Pentium 4 s jádrem Prescott se stalo předmětem značné kritiky ze stran odborníků i běžných uživatelů.

Kvůli tomuto problému bylo i odloženo uvedení procesoru s taktem 4GHz. Čip postavený na architektuře NetBurst s takovou frekvencí je totiž v běžných podmínkách těžko uchladitelný.

Nová generace čipů bude proto vycházet z dnešních Pentií M, které jsou určeny převážně pro notebooky. V současnosti sice nabízí nižší taktovací frekvence, ale jsou mnohem méně energeticky náročné a tudíž nevyžadují tak extrémní chlazení.

Bližší detaily zatím nebyly zveřejněny, známá jsou dosud jen jména jednotlivých čipů – Merom (určený pro notebooky), Conroe (pro desktopová řešení) a Woodcrest (pro servery).

 

Články odjinud