Další americká sonda zamířila k Marsu

Další americká sonda zamířila k Marsu
Sdílej
 
12. srpna 2005 byla směrem k planetě Mars vypuštěna další americká kosmická sonda MRO - Mars Reconnaissance Orbiter. Kromě další úkolů by měla také vytipovat oblasti vhodné pro budoucí přistání automatických nebo pilotovaných výprav.

Sondu MRO - Mars Reconnaissance Orbiter vynesla do kosmu nosná raketa Atlas V-401. Na oběžnou dráhu kolem Marsu bude navedena počátkem března 2006. Samotný výzkum Marsu by měl být zahájen v listopadu 2006. Sonda MRO bude schopna za minutu předat na Zemi 10krát více informací než předcházející sondy.
Mise má tři hlavní úkoly. Rozšířit naše znalosti o současném klimatu na Marsu, o procesech, které formovaly a měnily povrch planety, a dále zjistit, jakou roli hrála voda v těchto procesech na povrchu Marsu. Dále identifikovat oblasti, kde možné působení vody mohlo přispět k biologickým aktivitám a v neposlední řadě vyhledat oblasti, vhodné pro budoucí přistání kosmických sond či pilotovaných výprav.
Základní výzkumná mise bude trvat 25 měsíců. Sonda bude navedena na oběžnou dráhu v průměrné výšce 300 km nad povrchem, což je zhruba o 20 % níže než u ostatních tří sond, které v současné době zkoumají Mars.

 

Články odjinud