Nové 3D rozhraní

Sdílej
 
Japonská firma Pioneer vyvinula nové rozhraní, které vyvolává iluze 3D prostoru. Technologie Floating interface umožní psát, kreslit nebo pohybovat objekty v třírozměrném prostředí.

Systém, který je založen na tři roky staré technologii 3D Floating Vison, by měl v porovnání s klasickými 3D zobrazovači poskytovat nový zážitek. Jak uvádí výrobce, k prohlížení 3D obrazů nejsou zapotřebí žádné speciální brýle, použitý hardware je vhodný pro masovou produkci a jednoduchá by měla být i tvorba aplikací a videoobsahů pro tento systém. Při práci s 3D aplikacemi na virtuální 15palcové obrazovce by uživatel měl získat pocit, jako kdyby konečky prstů stlačoval objekty nebo vytvářel znaky.


Obraz na displeji je vytvářen polem 3D čoček na přední části virtuální obrazovky. Tato technologie je doplněna psychologickými 3D efekty, jako jsou například stíny objektů nebo kontrast. Výsledkem sjednocení těchto vizuálních technologií je přirozené trojrozměrné podání. Kolem virtuální oblasti se nacházejí prostorové senzory, jež zaznamenávají pohyb prstů, a přes tyto senzory je v reálném čase vytvořena zpětná vazba, která umožňuje PC zpětně reagovat.

 

Články odjinud