Evropská sonda k Marsu konečně odstartovala

Sdílej
 
Evropská sonda Venus Express odstartovala konečně po několika odkladech na svou misi. K Venuši by měla dorazit zhruba za půl roku a pozorováním její atmosféry stráví podle plánu více než rok.

Sondu Venus Express vynesla do kosmu raketa Soyuz-Fregat z kazašského kosmodromu Bajkonur. Přibližně devadesát minut po startu opustila oběžnou dráhu kolem Země a vydala se na cestu k naší nejbližší planetě, kam by měla dorazit asi za pět měsíců.

Kolem Venuše bude prolétávat po eliptické dráze, nejblíže 250 a nejdále 66 000 kilometrů nad povrchem planety. Hlavním úkolem sondy bude sledování skleníkovému efektu na Venuši a hurikánům, které neustále zuřící v její atmosféře. Vědecké přístroje mají také zjistit, zda jsou stále aktivní četné sopky na povrchu sousední planety. Poznatky by poté mohli pomoci pochopit klimatické změny na Zemi.

Venuše je téměř stejně velká jako Země a předpokládá se, že i její složení je více méně stejné. Tím ale podobnost končí. Hustá atmosféra bohatá na oxid uhličitý působí jako přikrývka, zachycuje sluneční záření a ohřívá povrch planety na průměrnou teplotu 467 stupňů Celsia. Tlak na povrchu dosahuje devadesátinásobku zemského.

V šedesátých letech Sovětský svaz vyslal na Venuši několik sond, všechny však byly zničené, než se stačily dotknout povrchu planety.

 

Články odjinud