Iontový raketový pohon úspěšně otestován

Sdílej
 
Evropská vesmírná agentura (ESA) úspěšně otestovala novou verzi iontového pohonu. Ten by měl nahradit současné konvenční motory na dalekých cestách do hlubin vesmíru.

Počáteční testy měly potvrdit princip tohoto pohonu, nyní se očekávají další simulace a časem také testy větších prototypů. Tento „dvouvrstvý“ plasmový raketový pohon je nová varianta iontového motoru, která by měla být výrazně výkonnější než jeho již existující verze, kterou využívá například měsíční sonda Smart 1 Moon.

Celý koncept je zcela odlišný od konvenčního raketového motoru, který je živen chemickou reakcí. V tomto případě jsou plny ionizovány a ionty jsou akcelerovány v magnetickém poli mezi dvěma vrstvami plynu argon v plasmovém skupenství, čímž vytvářejí malý tah. Přestože je výrazně méně výkonný než chemický pohon, dokáže být v provozu mnohem delší dobu, a proto se s ním počítá na daleké lety do hlubokého vesmíru.

Princip tohoto pohonu objevili australští vědci z univerzity v Canbeře, fyzikové z ESA a pařížské Ecole Polytechnique tyto hypotézy nyní potvrdili v praxi, a zdá se, že by tento pohon mohl být reálnou alternativou pro budoucí daleké vesmírné lety.

 

Články odjinud