Osmikolový elektromobil dosáhne 370 km/h

Osmikolový elektromobil dosáhne 370 km/h
Sdílej
 
Na univerzitě v japonském městě Keio vytvořili unikátní elektromobil Eliica – má osm kol a dokáže vyvinout rychlost až 370 km/h. V první sérii má být vyrobeno 200 vozů.

Osmikolový elektromobil Eliica (Electric LIthium-Ion battery Car) vyvinul Hiroshi Shimizu se svým týmem na univerzitě v Keio.

Pohon vozidla zajišťuje 8 elektromotorů, každý s výkonem 60 kW, což dává dohromady zhruba osm set koňských sil. Každá dvojice kol s elektromotory je samostatně zavěšena na nezávisle řízených hydraulických tlumičích.

Baterie jsou rovnoměrně rozloženy po celé ploše šasi a elektromotory vozidla leží přibližně ve stejné rovině. Těžiště je tak velmi nízko nad vozovkou, což s rovnoměrným zatížením náprav, pohonem všech kol a zmíněným odpružením přispívá k vynikajícím jízdním vlastnostem.

Z 0 na 100 km/h dokáže Eliica zrychlit za 4 sekundy a z 0 na 160 km/h za 7 sekund.

Eliica je vyráběná ve dvou variantách. Rychlejší model má dojezd 200km, pomalejší a o něco prostornější varianta na navržena na dojezd 300 km při maximální rychlosti 190 km/h. Doba potřebná na nabití zcela vyčerpaných akumulátorů se u obou modelů pohybuje kolem 10 hodin.

 

Články odjinud