USA připravují hypersonický bezpilotní bombardér

Sdílej
 
V USA byly zahájeny práce na vývoji hypersonického bezpilotního bombardéru dlouhého doletu, který bude schopen vyvinout rychlost až 20krát převyšující rychlost zvuku.

Program s názvem Falcon Hypersonic Technology Vehicle má za konečný cíl stavbu bezpilotního nadzvukového bombardéru s dlouhým doletem, schopného zajistit okamžitou podporu armády USA v libovolném místě na zemském povrchu do dvou hodin.
První zkušební let by měl letoun Falcon HTV-1 absolvovat již v roce 2007 a měl by při něm dosáhnout rychlosti 19 Mach. Celý zkušební let by neměl trvat ani jednu hodinu a po absolvování zkoušky bude letoun potopen do Tichého oceánu. HTV-2 zdokonalené konstrukce bude disponovat zvýšenou ovladatelností a mnohem dokonalejšími letovými charakteristikami. Rychlost letu se předpokládá do 22 Mach, délka letu přesáhne 1 hodinu a zkouška bude opět zakončena pádem do vod Tichého oceánu. Závěrečný test zařízení s označením HTV-3, naplánovaný na rok 2009, se bude podstatně odlišovat od předcházejících dvou. Maximální dosažená rychlost se bude pohybovat pouze kolem 10 Mach (tj. přibližně 11 000 km/h). Hypersonický kluzák odstartuje ze základny NASA ve Virginii a po absolvování letu nebude zničen, ale přistane na hladině Atlantického oceánu.

Zmenšená varianta tohoto bojového prostředku pod názvem SLV (Small Launch Vehicle) s nosností 500 kg munice do vzdálenosti kolem 5 000 km by se měla objevit v americké armádě již v roce 2010. Nasazení kosmického bombardéru s vysokým doletem není pravděpodobné před rokem 2025.

 

Články odjinud