Sonda MRO dosáhla orbity Marsu

Sonda MRO dosáhla orbity Marsu
Sdílej
 
Sonda Mars Reconnaissance Orbiter vstoupila v pátek 10. března po sedmi měsících letu na oběžnou dráhu kolem Marsu.

Sonda Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) je prý technologicky nejvyspělejší sondou NASA. Její cena činí 450 milionů dolarů a je vybavena šesti vědeckými přístroji, například kamerou s největším rozlišením, jaká kdy byla vyslána do vesmíru. Na svou pouť k Marsu se vydala v srpnu 2005.

MRO je obíhá nyní rudou planetu jednou za 35 hodin po eliptické dráze, jejíž nejvzdálenější bod se nachází 44 tisíc kilometrů od povrchu planety. V další fázi mise se bude sonda pomalu přibližovat, až bude nakonec obíhat Mars po kruhové orbitě pouhých 300 kilometrů nad Marsem jednou za 2 hodiny.

Poté bude po celé dva roky pořizovat velmi podrobné snímky, které mají dodat materiál k dalšímu studiu Marsu. Úkolem sondy bude sledovat atmosféru a klima rudé planety, pátrat na jejím povrchu po stopách vody a navíc vyhledávat místa, která by byla vhodná pro přistání budoucích automatických modulů, případně i lodě s lidskou posádkou. Vědci také očekávají, že by mise měla odpovědět na otázku, zda na Marsu existoval nebo dosud existuje život.

 

Články odjinud