Američané sestrojili nanoautomobil

Američané sestrojili nanoautomobil
Sdílej
 
Američtí vědci vytvořili nejmenší „automobil“ na světě. Toto čtyřkolové vozidlo je široké neskutečné čtyři miliardiny metru a opravdu jezdí.

Chemik James Tour a jeho tým z houstonské univerzity sestavili bilion nanoskopických automobilů. Pokud by se jich postavilo bok po boku 25 tisíc dosáhly by vzdálenosti rovnající se šírce papíru.

Nanoskopická vozidla sestavily už i jiné vědecké týmy, ty však po povrchu pouze klouzaly. Tourův tým jako první sestavil nanoauto se skutečnými, točícími se koly.

Existují dvě varianty, jak takovéto zařízení uvést do pohybu: Buď se zahřeje podložka z velmi slabé vrstvy zlata a teplotní rozdíl vyvolá rotaci kol, nebo se vyšle proud elektronů, který vozidlo táhne statickou elektřinou vpřed.

V budoucnu se Tour chystá instalovat do těchto vozítek vlastní pohon, pravděpodobně na bázi fotonů. Ty by narážely do pádlovitých kol, čímž by vyvolaly točivý moment.

Tyto automobily by mohly být v budoucnu využity k popojíždění v křemíkových površích, kde by za sebou vyrývaly malé kanálky. Tím by se daly sestrojit mnohem výkonnější čipy.

 

Články odjinud