Linux? - Reakce na výzvu

Sdílej
 
V ABC č. jsme vás vyzvali k názorům na operační systém Linux. Mnoho z vás má s Linuxem své zkušenosti. Vybíráme několik vašich odpovědí.

Linux je jedním z nejlepších systémů, které jsem měl kdy možnost vyzkoušet (porovnávám Fedora Core 4/5 a Debian s Win98SE, WinXPSP2, WinXP64x a WinVistaDemo). Stabilní, bezpečné, rychlé a bezproblémové prostředí je silným protipólem strategie Microsoftu, který se snaží spíše nalákat nové uživatele na příjemné uživatelské rozhraní a tak trochu zapomíná na bezpečnost koncového uživatele. Já i sestry máme čerstvě nainstalovány WinXP (asi měsíc). Sestry používají IE6 a doteď se i přes ochranu AVG, NVidia firewallu a firewallu modemu setkávají při běžném brouzdání s tunami virů. Já používám Firefox, nemám NVidia firwall, používám P2P pro výměnu fotografií a videí ze školních akcí a s viry se setkám jen sporadicky (když, tak se setkám s hlášením rezistentního štítu). Na jiném počítači používám Fedora Core 5 a s viry jsem se nesetkal. Pro linux totiž viry a jiná stvoření internetu nejsou. Musely by se totiž zakomponovat do grubu nebo kernelu (jádra) a to mohou jen s právy superuživatele. Hesla jsou ale dobře chráněná a proto je nemožné je získat, popřípadě dekódovat. Výborný je i z toho hlediska, že je přizpůsobitelný všem požadavkům. Od serveru, přes PC pro programátora, webmastera, grafika až po běžné PC s volnou variantou MS Office. V neposlední řadě je to vše bez licencí (kromě GNU, která je naopak pro Open Source) a zadarmo. Pravdou je, že X window system nenahradí všechny potřeby windowsáků a občas je potřeba sáhnout i do okna konzole. Ale to je u Windows taky občas zapotřebí. Další nevýhodou je v naprosté většině absence instalačního prostředí podobného Windows Installer, takže značná část softwaru se stále instaluje v textovém režimu. Výhody ale značně převažují nevýhody. Doma bych také rád používal Linux, ale otec by na něm asi nemohl pracovat a proto musím stále pracovat na Windows.
Petr Pulc - student Gymnázia Písnická, 16 let



S Linuxem pracuji už 3 roky. Nejprve jsem od kamaráda slyšel jak je to dobrý systém, pak jsem to viděl na obrázkách. Tak jsem si koupil časopis "Linux+ Extra". Byl tam tehdy Mandrake Linux 9.1. Přišel jsem domů, strčil instalační cd do mechaniky a nabootoval jsem z něho. Pak přišel na radu test paměti. A pak se spustil grafický instalátor. Vybral jsem si jako jazyk češtinu a pak se řídil pokyny. Instalace byla bezproblémová. Následovala detekce hardwaru a instalace zavaděče. Vybral jsem si LILO. Restart počítače a následný boot do systému. Vyzkoušel jsem hodně distribucí. Ted používám Fedora Core 5.
Je to systém, který je nenáročný na hardware, rychlý, stabilní a snadno nastavitelný. Jenom by pro to mohlo být víc her. Kdyby výrobci her vydávali i verze pro linux. Teď hry řeším pomocí 2 Windows emulatoru Wine (www.winehq.org) a Cedega (www.transgaming.org).
Ethereal


Používám linux jako jediný OS na svém počítači již od listopadu
2005, kdy mě přestalo bavit pořád řešit problémy s Windows. Osobně ho považuji za mnohem promyšlenější než Windows, už jenom kvůli modulárnímu jádru, které mi umožňuje upravovat ovladače bez nutnosti resetu. Take odpadají problémy s viry a vůbec malware. OpenSource software považuji rozhodně za dobrou možnost distribuce software, která mi navíc umožňuje i přidat nové vlastnosti a podílet se tak na vývoji. Velkou výhodou linuxu je množství software, který zcela pokryje potřeby domácnosti nebo menší firmy. Jediné, co mi trochu chybí, jsou CAD systémy, které pod linem nejsou, ale i tak je mohu provozovat pomoci WINE.
Ondra Flidr

 

Články odjinud