Hubblův teleskop má opět problémy

Sdílej
 
Hubbleův vesmírný teleskop má znovu technické problémy - přestala mu fungovat hlavní kamera kamerového systému ACS.

Porucha vznikla kvůli výpadku energetického zdroje a NASA se obává, že kameru bude možné zprovoznit asi jen z jedné třetiny. Pro astronomy to znamená velkou ztrátu, protože právě pomocí této kamery byly v posledních letech pořízeny zatím nejpodrobnější a nejostrejší snímky vesmíru vůbec.

Kamerový systém ACS se skládá ze tří elektronických kamer, která jsou schopna zachytit záření od ultrafialového do infračerveného spektra. Jedná se již o třetí podobnou závadu od června 2006 a za všemi, včetně té současné, stály problémy s energetickým zdrojem. ACS byl instalován v roce 2002 a byl navržen tak, aby fungoval pět let. To je běžná doba životnosti podobných zařízení, a je tak tedy dobře možné, že už se blíží ke svému konci.

NASA loni rozhodla, že teleskop projde v roce 2008 servisní prohlídkou, která by mu měla prodloužit životnost do roku 2013. Za téměř 17 let fungování přinesl vědcům více informací o vesmíru než všichni jeho předchůdci dohromady. Pořídil přes 750.000 snímků, které poskytly mimo jiné důkazy o existenci temné hmoty a obřích černých děr.

 

Články odjinud