Simulace pilotovaného letu k Marsu

Sdílej
 
Pilotovaný let na Mars je sice stále hudbou vzdálené budoucnosti, ale již brzo se na tento dlouhý let začnou společně připravovat ruští a evropští astronauté.

Podle nynějších plánů dojde k návratu lidí na Měsíc zhruba na přelomu druhého a třetího desetiletí tohoto století. K Marsu se lidé vydají ještě později, v lepším případě kolem roku 2030, pravděpodobně však ještě později.

Největší zkušenosti s dlouhodobými kosmickými lety mají Rusové - kosmonaut Valerij Poljakov strávil v letech 1994 a 1995 na kosmické stanici Mir 438 dnů. Nyní vyvíjejí ruští a evropští specialisté simulaci letu k rudé planetě. První část výpravy bude simulovat let k Marsu a potrvá zhruba 250 dnů. Poté se účastníci experimentu přesunou do zvláštního modulu, který bude představovat loď pro přistání přímo na povrchu planety. Po 30 dnech se vrátí do „mateřské lodi“ a vydají se na virtuální cestu zpět.

Veškeré potraviny bude mít posádka k dispozici v mražené formě. Pro obohacení jídelníčku se ale uvažuje o tom, že součástí simulátoru bude i skleník, ve kterém si posádka bude moci vypěstovat čerstvé produkty

Komunikace s vědci, kteří budou experiment sledovat, bude také opožděná, stejně jak by tomu bylo při samotném letu. V extrémním případě tak může řídící tým zaznamenat nějakou událost na palubě až 20 minut poté, co ji posádka oznámí. To umožní studovat rovněž reakce pozemského personálu.

 

Články odjinud