Český automatický rybí prut uspěl v mezinárodní souteži

Sdílej
 
Český student Tomáš Nezval vynalezl automatický rybí prut a vyhrál s ním třetí cenu v mezinárodní soutěži mladých vědců a vynálezců Intel ISEF.

Letos na mezinárodním vědeckém veletrhu Intel ISEF spolu soupeřilo více než 1500 mladých vědců a vynálezců z 51 zemí světa. Porota rozdělila ceny a stipendia v hodnotě 83 milionů korun mezi 137 vědců juniorů, kteří soupeřili o prvenství v desítkách kategorií.

V jedné z nich získal třetí místo devatenáctiletý student Střední průmyslové školy v Prostějově Tomáš Nezval se svým vynálezem automatického prutu, řízeného procesorem.

Jeho součástí je joystick, jehož pohybem se nahraje do paměti libovolný pohyb prutu. Po nahrání a uložení požadovaného pohybu se zvolí čas a délka potahu vlasce, který rybář považuje za záběr. V okamžiku splnění nastavených parametrů je prut vymrštěn do horní polohy - tím je proveden zásek ryby a elektrickým navijákem je úlovek vytažen. Prut má i další doplňkové funkce např. hloubkoměr, teploměr nebo počítadlo ulovených ryb.

Vynález by mohl najít uplatnění v extrémních klimatických podmínkách, kdy stačí do vody spustit automatický prut a později si přijít pro úlovek.

 

Články odjinud