MP3 - Hudba v kapse

Sdílej
 
Se zvukem ve formátu MP3 se setkáváme stále častěji. Všichni jej dennodenně posloucháme ve svých přehrávačích, mobilech, nebo osobních počítačích. Málokdo však ví, že se na světě objevil už téměř před dvaceti lety.

 

Historie MP3


Potřeba digitálně ukládat zvuk ve velkém vznikla po roce 1982, kdy firma Philips na trh uvedla hudební nosič CD. Všechny tehdejší počítačové záznamy ale zabíraly příliš mnoho místa na disku, než aby se daly masově využít. Proto se v roce 1987 skupina vědců z Fraunhoferova instututu integrity v německém Erlangenu pokusila vytvořit algoritmus, pomocí něhož by se daly komprimovat zvukové soubory tak, aby měly kvalitu srovnatelnou se zvukem z CD, ale mnohokrát menší velikost. To se jim nakonec podařilo a v roce 1991 bylo veřejnosti představeno kompresní schéma Layer 3, které tyto požadavky perfektně splňovalo. O rok později se stalo součástí celosvětových standardů používaných na kódování audiovizuálních informací- MPEG (Motion Picture Experts Group). Odtud je odvozen dodnes běžně používaný název MP3. Díky svým skvělým vlastnostem se tento formát během devadesátých let stal velmi oblíbený (hlavně na internetu) a jeho popularita dodnes raketově stoupá.

 

Princip komprese


Algoritmus kódování MP3 používá několik různých triků, kterými zmenšuje výslednou velikost souborů. Tyto techniky se neustále zdokonalují a přibývají nové. Vždy se využívá nedokonalosti lidského sluchu. Můžeme totiž vnímat frekvence jen v rozsahu přibližně 16 až 20 000 Hz a tak se jednoduše ostatní frekvence vypustí. Dále se odstraní nevýrazné pasáže, které jsou přehlušeny hlasitějšími zvuky a je téměř nemožné je vnímat. Další metodou je takzvané Joint Stereo. V některých částech nahrávky je totiž levý a pravý kanál identický, a tak se zkrátka spojí v jeden. Existuje ještě řada dalších postupů, ty už však nejsou příliš důležité.

Kvalita MP3


Jak kvalitní komprese bude, určuje hlavně bitarate. Ten udává počet bitů, kterými je zapsána jedna vteřina záznamu. Z toho vyplývá, že čím je vyšší, tím je i kvalita nahrávky lepší, ovšem úměrně se zvyšuje i její velikost. Klasický bitarate u hudby na CD je kolem 1400 kbit/s, ovšem po převodu do formátu MP3 bývá zpravidla jen 128 až 192 kbit/s. Přitom v těchto hodnotách ani odborník běžným sluchem nerozezná rozdíl. MP3 ovšem není jediný formát komprimovaného záznamu zvuku. Existuje ještě mnoho dalších, ovšem nemají tak dobré vlastnosti. Jediným vážným konkurentem je v současné době jen formát VQF od firmy Yamaha, který při stejné kvalitě jako MP3 dokáže soubor zmenšit ještě přibližně o 30%. Klade ovšem mnohem vyšší nároky na hardware a není tolik rozšířen. Takže to vypadá, že si MP3 ještě nějakou dobu pozici nejoblíbenějšího zvukového formátu udrží.

 

Přehrávače


MP3 přehrávače jsou postupem času čím dál menší a disponují stále větší kapacitou paměti. Dnes se jejich výrobou celosvětově zabývají stovky firem. Jak tedy v té ohromné nabídce najít ten pravý? Vybírat můžete ze dvou skupin. Nejdražší jsou přehrávače s vestavěným harddiskem. Jejich výhodou je velká kapacita disku ale bohužel mají i velkou spotřebu energie. Daleko rozšířenější jsou dnes MP3 přehrávače s polovodičovou pamětí typu Flash. Ty bývají mnohem levnější a jejich velikost je často až miniaturní. Nevýhodou je jejich omezená paměť, která se ovšem často dá rozšířit kartami. Prodej těchto přístrojů stále roste, například na začátku tohoto roku společnost Apple oznámila, že už celkem prodala 100 miliónů kusů přehrávače iPod. Zdá se tedy, že kdysi oblíbené walkmany a diskmany jsou na nejlepší cestě do technického muzea.

Nákup hudby na internetu


Obchod s hudbou na internetu rok od roku roste, ale bohužel ji téměř nikde nekoupíte, v klasickém MP3 formátu. Prodejci se totiž bojí, že by se dala snadno šířit a jim by tak klesaly tržby. Proto se často prodává v jiných formátech a opatřuje se speciální ochranou DRM (Digital Rights Management), neboli správou digitálních práv. Ta znemožňuje přehrávat soubor na více počítačích, omezuje počet kopií a většina MP3 přehrávačů neumí tyto soubory přehrát. Navíc je zakázáno tuto ochranu odstranit. Naštěstí se už poměry začínají zlepšovat. Největší hudební internetový obchod iTunes před nedávnem oznámil, že začíná prodávat hudbu bez DRM. Háček je ovšem v tom, že nahrávky obsahují detailní informace o osobě, která si ji pořídila, a to zvedlo velkou vlnu protestů. Stále však jde o zlepšení a bohudík o tom začínají uvažovat i ostatní obchody.


 

Kde nakoupit hudbu na internetu



ve světe:


www.apple.com/itunes/store/
www.musicdownloads.walmart.com
www.music.msn.com
www.BuyMusic.com

 

u nás:


www.i-legalne.cz
www.allmusic.cz
www.musickatalog.cz
www.bombaj.cz


 

Návod


Na převod hudby z audio CD do formátu MP3 už dnes existují desítky programů. Ty profesionální často stojí i stovky dolarů, pro naši potřebu ale bude bohatě stačit freewarový program CDex, jehož plnou verzi si můžete zadarmo stáhnout kdekoliv na internetu. Jeho výhodou je, že už má nainstalované kodeky potřebné pro kompresi, a tak se už nemusíte o nic starat. Zde je podrobný návod pro převod:

1. Nainstalujeme program podle instrukcí a spustíme ho. Objeví se nám hlavní okno:
tlačítka pro ovládání mechaniky
rozbalovací seznam mechanik (pokud jich máte více, nalistujte v něm tu, v které je vložené CD)
informace o albu
informace o skladbě
touto ikonou se spouští převod do MP3
ikona Configure (Nastavení)- kliknutím na ní se dostanete do dialogového okna nastavení


2. Dříve než spustíme převod, musíme správně nastavit všechny parametry. Proto klikneme na ikonu Configure (Nastavení).Objeví se nám dialogové okno na kartě Encoder. Zde můžeme změnit bitarate (doporučuji na hodnotu 192 kbit/s) a případně ještě zvolit funkci J-Stereo ( jde o již popsanou metodu Joint Stereo). Vše ostatní ponecháme nezměněné.
rolovací seznam bitarate
funkce Joint Stereo
rolovací seznam kodeků (doporučuji ponechat stávající)


3. Nyní ještě určíme, kam výsledné soubory na počítači uložíme. V dialogovém okně Nastavení klikneme na kartu Filenames (Názvy souborů) a zde zvolíme vhodný adresář. Poté klikneme na tlačítko OK.
umístění adresářů kam se budou vytvořené soubory ukládat
těmito tlačítky můžeme zvolit jiný adresář


4. Po nastavení parametrů můžeme začít vybírat skladby. Pokud chceme jen některé, klikneme levým tlačítkem myši na první a další vybíráme se zmáčknutým tlačítkem Ctrl. V případě, že chceme převést celé album, klikneme na libovolnou skladbu pravým tlačítkem a zvolíme Sellect All Tracks (Vybrat vše) nebo jednoduše zmáčkneme klávesovou zkratku Ctrl + A.

5. Nyní už jen stačí zmáčknout ikonu převodu (nebo tlačítko F9) a skladby, které jsme vybrali, se převedou do zvoleného adresáře. Pozor, převod celého alba může trvat i několik minut.

 



Zákon povoluje si pro svou vlastní potřebu vyrobit kopii legálně zakoupeného audio nosiče. Jako kopie se samozřejmě považuje i komprese do MP3.

 

 

Články odjinud