Lehký tank Stuart

Lehký tank Stuart
Sdílej
 
Lehké tanky tvoří specifickou kategorii tanků. Ve druhé světové válce sloužily v armádách všech válčících zemí.


Americká a některé další spojenecké armády používaly americké lehké tanky Stuart. Byly i ve výzbroji československé obrněné brigády na západní frontě.

V období mezi světovými válkami se typy tanků rozdělily na lehké, střední a těžké. Po druhé světové válce postupně splynuly střední a těžké tanky. Lehké tanky zůstaly jako samostatná skupina dodnes. Plní dva hlavní úkoly, a to průzkumné a nasazení ve výsadkových operacích.

Ke stejným účelům se používaly i během druhé světové války. Obvykle jsou lehčí a menší než ostatní kategorie tanků. Zpravidla mají také slabší výzbroj a pancéřování. Spojené státy americké vstupovaly do druhé světové války v srpnu 1941 s naprosto nedostatečnou výzbrojí. Vývoj nových typů byl zahájen v posledních letech, někdy i měsících před vstupem USA do války.


Verze

Vývoj tanku M3 Stuart byl zahájen v roce 1940 a v březnu následujícího roku začala jeho sériová výroba. V roce 1942 se vyráběla modernizovaná verze s novou pohonnou soustavou a věží, která nesla označení M5 Stuart. V průběhu války se stuarty dostaly do výzbroje britské, jugoslávské, sovětské, exilové francouzské, polské a také československé armády.

Před vyloděním v Evropě nahradily ve výzbroji Čs. samostatné obrněné brigády na Západě těžké obrněné automobily Humber a Daimler a květnu 1945 se dostaly až do osvobozené Československé republiky. Celkem existovalo deset verzí tanku M3 a M5 Stuart. Jedna z nich byla samohybné dělo M8, vyzbrojené houfnicí ráže 75 mm ve věži otevřené shora. Dále se používala průzkumná verze Recce bez věže, vyzbrojená kulometem ráže 12,7 mm, která sloužila také jako obrněný transportér nebo tahač protitankového kanonu.

Nasazení

Stuarty bojovaly v Tichomoří, severní Africe, západní i východní Evropě a na Balkáně. Jednou ze zajímavostí jejich konstrukce byly gumové pásy, které snižovaly hluk za jízdy. Některé stuarty byly vybaveny radlicemi na vyorávání ženijních min.

V malých tancích bylo pro čtyřčlennou osádku málo místa, proto se její výstroj často vozila zavěšená zvenku na korbě a na věži. Menší množství stuartů používaly rovněž jednotky pro psychologické operace. V tomto případě byly tanky vybaveny výkonnými reproduktory. V poválečném období se stuarty zúčastnily některých konfliktů v Africe a v Asii.


Technická data Stuartu M5


Bojová hmotnost 14 968 kg
Délka 4337 mm
Šířka 2242 mm
Výška 2299 mm
Výkon motoru 162 kW
Max. rychlost 58 km/h
Výzbroj kanon ráže 37 mm
Spřažený kulomet ráže 7,62 mm
Kulomet radisty lafetovaný v čelním pancíři ráže 7,62 mm
Protiletadlový kulomet ráže 7,62 mm lafetovaný na věži

 

Články odjinud