BeeTagg - Včela, která vám bodne

BeeTagg - Včela, která vám bodne
Sdílej
 
Je to jako hra na tajné agenty. Sbíráte zašifrované kódy a k rozluštění potřebujete moderní technologie. Můžete je taky sami šifrovat. Stačí být pilní - jako včeličky.


Je šílená zima. Stojíte na zastávce s rukama v kapsách, protože nemáte rukavice. Vtom vás něco zaujme. Třeba reklama na lyže, program divadla nebo koncert vaší oblíbené kapely. Rádi byste si to někam napsali, abyste se na to později podívali na internetu.

Ale když vytáhnete ruce z kapes na moc dlouho, umrznou vám, navíc už jede autobus... prostě není dost času. Řešením může být BeeTagg. Vyfotíte si mobilem tagg (2D kód) na plakátu a vše se vám prostřednictvím internetu zobrazí na displeji. Nemusíte si nic pamatovat ani zapisovat.

Kódy, kódy, kódy


Nejdříve vznikly čárové kódy, určitě je znáte z obalů potravin. První patent na čárový kód byl udělen v roce 1949. Jsou 1D (čili jednorozměrné - pouze čáry a pruhy). Tyto kódy obsahují základní informace o zboží, jako např. země původu, název a cena, které lze zjistit pomocí čtečky.

2D kódy (dvojrozměrné - tedy nejen čáry, ale obrazce) nesou mnohem víc informací. Skládají se z jednotlivých černých a bílých bodů v ploše, jež je vymezena tzv. záměrnými body či jinými prvky. Dvojrozměrné kódy nejprve sloužily k zaznamenání dat o zboží při výrobě, přepravě a skladování ve velkém množství, také mohou obsahovat sériová čísla a další potřebné informace. Po roce 2000 se v Japonsku začaly využívat 2D kódy i v reklamě a pro osobní potřebu - díky QR kódu, který lze přečíst pomocí čtečky v mobilu.

Informační plástev


2D kódy mají, až na výjimky, čtvercový půdorys a obrazce jsou poskládané z černých a bílých bodů. Většinou z malých čtverečků, takže 2D kód vypadá jako zrnění v televizi zblízka. U BeeTaggu (název lze volně přeložit jako včelí značka) mají tyto body podobu malých šestiúhelníků a celý kód připomíná včelí plástev.

Záměrné body pro správné vyfocení BeeTaggu jsou umístěné v rozích. BeeTagg se, kromě tvaru bodů, liší od ostatních 2D kódů i tím, že v jeho středu je místo pro obrázek.

Na lov!


Stačí tedy mít mobil s foťákem, připojením k internetu a beetaggovou čtečku (software, který si můžete bezplatně stáhnout na www.tagg.cz nebo v App Storu, jestliže máte iPhone). Po stažení softwaru do mobilu čtečku už jen nainstaluješ a tradá na lov BeeTaggů! Najdete je na plakátech, obalech CD, vstupenkách, vizitkách, v časopisech a novinách atd.

Co když žádný neobjevíte? Nezoufejte! Můžete si vytvořit vlastní BeeTaggy, dokonce i beetaggovou vizitku pro své kamarády, a to na stejné internetové adrese, na které najdete čtečku. Když vyfotíte BeeTagg mobilem, kdykoliv můžete načíst stránku, kde se o dané věci dozvíte více.





Jak stáhnout BeeTagg čtečku do iPhonu

1. klikněte na ikonu App Store, do vyhledávacího pole napište BeeTagg, objeví se popis programu a tlačítko FREE

2. stiskněte tlačítko FREE, pak tlačítko INSTAL a zadejte své osobní bezpečnostní heslo

3. BeeTagg Reader se stahuje do vašeho iPhonu



Jak BeeTagg čtečku používat


1. když máte čtečku nainstalovanou, stiskněte ikonu BeeTagg

2. vyberte si ze tří modů (kromě BeeTaggů zvládá čtečka pro iPhone ještě QR kódy a Datamatrix): stačí stisknout obrázek s požadovaným 2D kódem

3. vyfoťte zvolený 2D kód (na obrázku Beetagg)

4. stiskněte Use Photo (použít foto)

5. stiskněte Go to Web (jdi na síť)

6. načte se vám stránka, jejíž link 2D kód obsahoval
Jak BeeTagg čtečku používat (pdf)





Rozhovor


Na detaily jsme se ptali Lukáše Kořínka (20). Kromě toho, že vlastní společnost, která na český trh přinesla BeeTagg, a zajímá se o reklamní média a technologie, má úplně normální zájmy jako lidi jeho věku: sport, cestování a přátele.

Lukáši, můžeme načítat BeeTaggy i prostřednictvím PC?


Toto řešení ještě není připravené. Pracujeme na tzv. stolní čtečce, která dokáže přečíst BeeTagg z displeje mobilního telefonu.

Jaký objem dat pojme jeden BeeTagg a kolik může obsahovat znaků?


BeeTagg obsahuje pouze unikátní ID, které se při připojení k internetu spojí s naším serverem a přesměruje uživatele okamžitě na finální obsah.

K čemu slouží číslo pod BeeTaggem?


Je to identifikační prostředek, který společně s názvem nahoře umožňuje využít BeeTagg na mobilním telefonu bez integrovaného fotoaparátu.

Kdy a kde BeeTagging vznikl?


Technologie BeeTagg vznikla v roce 2005 ve Švýcarsku. Jsou to první 2D kódy vytvořené na míru mobilním telefonům.

Viděl jsem i barevné BeeTaggy. Je to novější verze s vyšší kapacitou dat (obdoba barevného kódu od Microsoftu), nebo je to jen otázka designu?


Jde pouze o vzhled a atraktivitu kódu. Někteří klienti preferují barevné kombinace, aby kód mohl být v jejich barvách.

Kolik kombinací lze BeeTaggem vytvořit?


Pod BeeTaggy integrujeme unikátní ID, takže téměř bezpočet kombinací.

Na svých stránkách uvádíte, že je snadné sledovat počet uživatelů BeeTaggingu. Je možné sledovat i jejich geografickou polohu?


Předně je důležité podotknout, že reálné sledování v tomto případě není možné - jelikož si k mobilnímu telefonu nedokážeme přiřadit telefonní číslo nebo jakýkoliv jiný identifikátor, který by uživatele při další návštěvě odhalil - mimo cookies, která jsou v telefonu dočasná. Sledování geografické polohy není v současné době možné.


Anketa

1. Stalo se ti někdy, že jsi nedokázal/a zjistit o věci, která tě zaujala, něco víc?
2. Zapamatuješ si internetovou adresu, když ji zahlédneš venku? Stihneš si ji někam napsat?
3) Uvítal/a bys pomocníka v podobě mobilní aplikace, která tohle všechno umí?


Matěj 15


1. Ano, myslím, že se to stává celkem často. Například ve škole nebo když jsem někde odříznutý od zdroje informací.
2. Adresu si většinou pamatuju nebo si ji hned vyhledám přes iPhone.
3. Uvítal, vždycky můžou být zdroje informací lepší, ale momentálně vlastním iPhone, a co potřebuju, to si hned najdu.

Bohouš 17


1. Ano stalo, ale můžu si všechno zjistit na internetu.
2. Když vidím internetovou stránku, zkusím si ji zapamatovat, ale málokdy si vzpomenu. Poslední dobou si internetovou stránku zapisuju do mobilu.
3. Samozřejmě bych takovou mobilní aplikaci uvítal. Mohl bych si poznamenat věci, které mě zaujaly a nebo které bych potřeboval vědět.

Standa 15


1. Ano, existuje spousta věcí, o kterých bych chtěl vědět něco víc, a nevím, kde to najít.
2. Většinou si internetovou stránku někam napíšu, nejčastěji na papír, a pak se na to v klidu podívám.
3. Určitě ano, ale teď nedovedu posoudit, jestli bych to vlastně používal.

 

Články odjinud